Deca na meti psihopata s Fejsbuka

30 jan 2012

Ni krivična dela više ne mogu bez računara i društvenih mreža, a najugroženija su deca jer olako daju informacije o sebi i porodici. Stoga je sve češća pojava gruminga - napastvovanja maloletnika uz pomoć informacione tehnologije

Marjan P. (20) iz Beograda, koji je pre dva dana uhapšen u akciji policije zbog sumnje da je silovao maloletnicu tako što ju je namamio preko Fejsbuka, saslušan je kod istražnog sudije. Protiv njega je podneta krivična prijava i on se trenutno nalazi u pritvoru, a zaprećena mu je kazna zatvora od dve do 15 godina.

Kako za „Blic“ objašnjavaju u policiji, sve je više krivičnih dela koja se čine putem interneta, a najugroženiji su upravo dečaci i devojčice starosti od 12 do 17 godina.

Osumnjičeni je u kontakt sa 15-godišnjom devojčicom stupio predstavljajući se na Fejsbuku kao DJ Toni, a zatim joj je posle dopisivanja predložio da se upoznaju. Nakon što su se sastali, odveo je u svoj stan, gde ju je silovao.Ceo prisilni seksualni odnos snimio je svojim mobilnim telefonom, a onda je ucenjivao devojčicu da će svima pokazati snimak, terajući je da ponovo dođe kod njega u stan.

Kako za „Blic“ objašnjavaju u policiji, ovo nije prvi slučaj zloupotrebe Fejsbuka, jer je sve učestalija pojava da kriminalci mame žrtve preko interneta, a onda ih pljačkaju, siluju, maltretiraju, kidnapuju…

– Sada se gotovo svako krivično delo vrši uz pomoć računara ili Fejsbuka. Najugroženija su upravo deca. Oni olako daju informacije o tome gde žive, šta im rade roditelji, koji automobil vozi otac, koliku im majka ima platu, pa čak i to gde u kući drže ušteđevinu i nakit. Zatim, sve češća je pojava gruminga, kako se stručno naziva fenomen kada silovatelji uz pomoć informacione tehnologije napastvuju maloletnike. Učestale su i krađe identiteta, koje su često bezazlene, ali toliko ponekad mogu uzeti maha da naprave pravi pakao od života oštećenog – kažu za „Blic“ u Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

U Srbiji je veliki problem i to što tinejdžeri prave potpuno otvorene profile na Fejsbuku, gde omogućavaju svakome da vidi i najintimnije fotografije i video-snimke.

Saveti za roditelje:

– Naučite decu kako da zaštite privatnost i da poštuju privatnost drugih;
– Objasnite deci da ne smeju da odgovaraju na sumnjive poruke;
– Pokažite im kako da blokiraju prijem poruka od određenog pošaljioca;
– Sačuvajte sve poruke, jer one mogu da vam posluže kao važan dokaz;
– Upoznajte se sa detetovim drugovima, njihovim roditeljima, nastavnicima i uopšte okruženjem;
– Naučite dete da vas obaveštava o svakom iskustvu i iz virtuelnog i iz realnog sveta koje ga zabrinjava;

Saveti za decu:

– Nemojte slati poruke, fotografije ili drugi materijal koji bi nekome mogao da naškodi i sve što šaljete šaljite samo osobama koje lično poznajete i u koje imate poverenja (isključivo nakon konsultacije s roditeljima);
– Ne ostavljajte lične podatke nepoznatim osobama;
– Ignorišite nepoznate osobe koje žele da uspostave kontakt s vama i ne prihvatajte predloge za sastanak s tim osobama;

 (Blic)

Podelite ovu stranicu!