Debata o položaju lokalnih medija: Kvalitet informisanja značajno opao

12 jula 2017

"Realne probleme u lokalnom informisanju uključiti u novu medijsku strategiju"

Zatvorenost lokalne samouprave za saradnju s medijima, smanjena sredstva koja se izdvajaju iz budžeta za medije putem projektnog finansiranja, uslovljenost dobijanja tih sredstava u zavisnosti od „bliskosti“ s vladajućom garniturom, problem (auto)cenzure, ali i nedovoljnu edukovanost za pisanje kvalitetnih projektnih predloga, nedostatak oglašivača, veoma loš finansijski položaj novinara i smanjen kadrovski kapacitet medija – ključni su problemi u funkcionisanju lokalnih medija, ocenili su učesnici javne debate o položaju lokalnih medija i kvalitetu informisanja građana u javnom interesu održane sinoć u Subotici.

Kako prenosi portal Magločistač, na debati je ukazano da je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno u Subotici na uzorku od 200 ispitanika pokazalo da su kvalitet informisanja na lokalnom nivou i profesionalni standardi u novinarstvu značajno opali u odnosu na period pre privatizacije medija.

„Mi u ovom trenutku čekamo da počne s radom radna grupa pri Ministarstvu kulture i informisanja koja će u narednih nekoliko meseci proizvesti novu medijsku strategiju. To je petogodišnji dokument koji definiše način razvoja medijskog sektora u Srbiji. Prethodna strategija je važila za period od 2012. do 2016, nova kasni, trebalo je već da bude gotova krajem prošle godine. Taj proces je, dakle, na samom svom početku, a ono što mi želimo jeste da realne probleme informisanja na lokalu – u gradovima van Beograda, Niša i Novog Sada – na neki način uključimo u taj nacionalni dokument“, rekao je Ilir Gaši, izvršni direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

On je kazao da je ta Fondacija veoma fokusirani na probleme lokalnih medija, a pre svega građana, u smislu kvalitetnog informisanja, te izrazio nadu da će taj proces biti „makar malo drugačiji i makar malo više u korist lokalnih medija, lokalnih novinara i građana, nego što je do sada to bio slučaj“.

Dodao je da će sve aktivnosti realizovane u Subotici i još sedam gradova i opština u Srbiji biti u formi preporuka objavljene u posebnom izveštaju, s ciljem da se lokalna perspektiva medijske scene inkorporira na nacionalnom nivou.

Javna debata održana je na Otvorenom univerzitetu u Subotici u organizaciji Fondacije „Slavko Ćuruvija“ u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID, a na njoj su učestvovali Natalija Jakovljević ispred portala „Magločistač“, Perica Gunjić, glavni i odgovorni urednik portala „Cenzolovka“ i Ilir Gaši, izvršni direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Realizovana kao deo šireg projekta koji je u prethodnom periodu obuhvatao seriju zatvorenih sastanaka sa lokalnim novinarima, predstavnicima lokalne samouprave, kao i istraživanje javnog mnjenja u Subotici na temu kvaliteta informisanja građana.

(Autonomija, foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!