DC: Do daljnjeg nemamo prostorije

19 Oct 2016

Aktivistima DC je rečeno da pokupe sve svoje stvari iz prostorija u kojima su do sada boravili

Predstavnica Društvenog centra (DC) Ida Boka, čije su prostorije danas delimično uništene u požaru u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, potrvrdila je da je materijalna šteta velika, te da DC do daljnjeg neće imati prostor za rad.

Kako je Boka rekla znovinarima, aktivistima DC je rečeno da pokupe sve svoje stvari iz prostorija u kojima su do sada boravili, jer će one najverovatnije biti zapečaćene, jer će najverovatnije biti pokrenuta i istraga vezana za požar.

“Više je stradala prostorija koja je pored naše, koja skroz izgorela, ali ona nije bila dodeljena DC-u na korišćenje. Nama je rečeno da iznesemo sve svoje stvari”, objasnila je Ida Boka.

Prema njenim rečima, u DC je izgoreloa radionica, spavaona i krov do kuhinje, a ostatak prostora je natopljen vodom, osim prostorije za svirke. aktivisti su uspeli da spasu opremu, peć i namestaj, kao i većinu knjiga i časopisa iz Infošopa DC.

Boka je dodala da aktivisti DC imaju papri od suda da su im prostorije dodeljene na korišćenje, ali da ukoliko se ne snađu i uspeju da saniraju štetu, “DC više neće moći da funkcioniše”.

Proteklih godina, aktivisti su sredili enterijer i dvorište napuštene zgrade u Kineskoj četvrti, i u njemu organizovali kulturne događaje, koncerate, filmske projekcije i humanitarne akcije, koje su sve bile besplatne za sve građane.

Inicijativa da se napušteni prostori u Novom Sadu daju mladima, nevladinim organizacijama i umetnicima na korišćenje, rodila se nakon prvog “skvotovanja” kasarne Arčibald Rajs 22. decembra 2011.

Aktivisti su tada izbačeni iz kasarne, a nakon dugotrajne borbe za prostor u kojem bi nastavili svoje aktivnosti, dodeljena im je baraka u Kineskoj četvrti, koja je danas stradala u požaru.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!