DAŠKO MILINOVIĆ: SNS NE MOŽE DA SE NAPIŠE BEZ NS

11 Oct 2016

Nigde Naprednjaci nisu manje evoluirali od Radikala kao što je to slučaj u Novom Sadu i Vojvodini

Ko neće da ujedinjen može sve?

Često možemo čuti kako ne samo da više ne vredi tradicionalna podela političkih ideja i pokreta na levicu i desnicu nego da ni idelogije više zapravo nema. Politika je danas nekakva postmoderna smeša koja služi da pomaže biznisu a sve zajedno služi gomilanju moći. Ekonomske prvenstveno.

Nisam baš pristalica ove teorije jer Kraj istorije o kojem se trubilo pred početak ovog veka itekako se nije dogodio. I kad nagomilaju tu silnu lovu, neki im đavo ipak ne da mira pa se političari ipak zažele politike u klasičnom smilslu. Ili, da ne budem previše naivan, nađu način da ideologiju vrate u opticaj, makar kao sredstvo za novo uvećanje količine love.

Srpska Napredna Stranka bi mogla biti pravi primer političke organizacije bez ideologije. Na prvi i drugi pogled. Na treći, mi vidimo da je to ipak jedna veoma desničarska grupacija sa veoma desničarskom agendom i desničarskom metodologijom. I, dok se čudimo kako tek zalečeni i sada bivši fašista onima manje uspešno zalečenima oko sebe prodaje priču sasvim suprotnu od one zbog koje su počeli da ga slede, možemo da oči spustimo malo niže i pogledamo u svoju bližu okolinu. Šta ćemo videti, dakle, u Novom Sadu? Videćemo da SNS ovde nastupa kao, usuđujem se reći i odgovorno tvrditi, kao ekstremna desnica. Nigde Naprednjaci nisu manje evoluirali od Radikala kao što je to slučaj u Novom Sadu i Vojvodini. Najmanje promena su morali da prođu, što je i logično. Nisu morali mnogo da se peru i presvlače jer ovde su i kao klasični Šešeljevci odlično prolazili, da se ne lažemo. Samo malecno zapiranje im je donelo tih nekoliko procenata više, što im je omogućilo totalnu kontrolu nad našim životima. U svakom aspektu. I dok u ekonomiji i spoljnoj politici sada moraju da glumataju uljudnost i priguše svoje mračnjaštvo, u sferi kulture mogu da se raspištolje kao da se ništa nisu menjali.

U Beogradu (recimo), svoje sulude, ćiftinske i devetnaestovekovne ideale realizuju oprezno i postepeno. RTS su razjebavali lagano, od 2012. i konačno ga pokorili tek nedavno. U RTV su upali još dok svi glasovi na pokrajinskim izborima nisu zvanično ni prebrojani. Ništa suptilno i lukavo nego – Bam! Bam! Bam! Normalni napolje, ratni huškači i hulje unutra i ima da bude 1991-2000. do daljeg, na svim kanalima televizije i radija.

I simboli su im ovde jako važni. Prvo što je trebalo srediti je da svakom bude jasno da je Vojvodina srpska i da ostali ima toga da budu svesni gde god da im pogled padne. Da ne misle da je Finska, kao do sad, valjda? Rezultat je vađenje neke zaboravljenje zastave Srbije iz ranog perioda Obrenovića i proglašavanje iste za najtradicionalniji mogući simbol Srpske Vojvodine, uz tužno-urnebesni performans podizanja iste na jarbole po Novom Sadu. Neka vrsta Iwo Jime za bedne i dronjave. Najavljene su spektakularne intervencije u kulturi jer je “ovde ugrožena kultura Većinskog Naroda“ kako je to rekao naprednjački kulturkomesar za Severnu Srpsku Pokrajinu. Gde si video ultradesničara koji ne gusla o ugroženosti svega što ima veze sa Nacijom? Ne ide. Kako da budemo u večito vanrednom stanju ako shvatimo da nam niko ne radi o (našoj srpskoj) glavi non-stop?

Novi Sad ima da oseti punu naprednjačku ljubav i najčvršči mogući zagrljaj u narednom periodu. Svi oni klasični radikalski opskuriteti, ljotićevski imbecili i Putinoidi ovde će naći svoj raj i poligon za nesmetano i pospešeno delovanje. Ako neko od njihovih bude previše Radikalisao tamo gde je uprto malo više EU pogleda, skloniće ga ovde da nastavi. A sve to pod kandidaturom Novog Sada za Evropsku Prestonicu Kulture…

Zato, spremimo se na partizaniju i kulturnu gerilu i ne gubimo nadu iako sve deluje potpuno izgubljeno. Ovo pišem na čuveni i izvikani 5. oktobar, dan kad svako ima da primeti kako se Eto, borio nizašta…

A ko ti je rekao da će borba tada biti završena? Ko ti je kriv što si ostavio nedovršen posao? Gde si dobio garancije da će jedno malo veće šibanje sa pandurima da ti donese večnu slobodu i dostojanstvo? Vreme je da shvatimo da je borba permanentna i da to nije razlog za odustajanje. Sva naša prava i slobode su nestalne i sile mraka i rđe, kao što vidite, čekaju i najmanji povod da pokušaju da nam ih opet otmu.

(mojnovisad.com)

Podelite ovu stranicu!