Dašić: Izmenama izbornog zakona omogućiti ravnomerniju zastupljenost građana

14 Sep 2017

"Skupština je postala sve manje narodna a sve više partijska"

Nacionalna koalicija za decentralizaciju pokrenula je inicijativu pod nazivom “Biram koga biram”, kojom pokušava da promeni izborni zakon kako bi se obezbedili uslovi za ravnomerniju zastupljenost građana u parlamentu. Gostujući na N1 programski savetnik NKD Danijel Dašić kaže da trenutno ni većinski ni proporcionalni izborni sistemi nisu dobri.

“Inicijativa se zalaže za to da mi jednostavno znamo koga biramo. Trenutno imamo zatvorenu listu od 250 članova neke partije koji kad dobiju izbore, budu raspoređeni na mesta i mi nemamo nikakav uticaj na to da li će oni ravnomerno predstavljati građane Srbije u parlamentu, kao ni da li će imati ravnomerne druge parametre”, rekao je Dašić gostujući u Danu uživo.

Prema njegovim rečima, od 2000. godine do danas, u Srbiji postoji samo jedna zakonitost, a to je “metropolizacija Skupštine Srbije”, u kojoj Beograd ima više od 40 odsto poslanika, dok s druge strane, imamo 40 odsto gradova i opština koje nemaju svoje predstavnike u parlamentu, a 70 odsto je nedovoljno zastupljeno, što znači da ima manji broj predstavnika u odnosu na broj stanovnika.

Govoreći o izbornom sistemu koji bi bio bolji za ono za šta se oni zalažu, Dasić kaže da i većinski i proporcionalni sistem imaju mane.

“Trenutno bi većinski sistem imao prednost, što se tiče direktnog biranja predstavnika u parlamentu, ali recimo, pravi problem u delu u kojem imamo ravnomernu zastupljenost oba pola u parlamentu, ili manjina. Imajući u vidu kapacitet naših partija i njihov integritet da unutar partija obezbede te neke evropske standarde, bi bio veoma diskutabilan”, objasnio je Dašić.

Postoje sive zone između ova dva sistema, koje bi, kako je rekao, mogle da daju bolje rezultate.

“Mi ne prejudiciramo koji od dva sistema je bolji, jer svaki ima mane. Mi bismo hteli da se napravi nov izborni sistem koji bi imao četiri ključna elementa: ravnomernu teritorijalnu zastupljenost, ravnomernu zastupljenost polova u Skupštini, ravnomernu zastupljenost manjina, i veću odgovornost izabranih predstavnika pred građanima”, rekao je Dašić.

Govoreći o tome u koje sve zakone zadiru sa ovom inicijativom, Dašić je rekao da je to još jedan problem, jer je naše izborno zakonodavstvo rasejano kroz veliki broj zakona.

“Ceo problem sa tim našim izbornim zakonodavstvom je plodno tlo da, u slučaju da jedna partija osvoji apsolutnu većinu, omogućava joj da lagano može da preuzme sve stubove vlasti pod jedno okrilje – i zakonodavnu i sudsku i izvršnu vlast”, rekao je Dašić i dodao da tako postaju pod izrazitim uticajem malih centara moći unutar partije, a ponekad i pod uticajem jednog čoveka koji kontroliše sve te stubove vlasti.

I to je, kako kaže, razlog da, iako recimo od 2014. godine, imamo stabilnu većinu u parlamentu, postoji stalna psihoza i tenzija nestabilnosti i problema.

Predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju i njeni partneri predstavili su u sredu u Skupštini Srbije ovu inicijativu.

Dašić kaže da je predstavljanje inicijative proteklo u atmosferi u kojoj su poslanici bili odvojeni od njih, što, kako je rekao, govori u prilog tome da je Skupština postala “sve manje narodna a sve više partijska”.

Iza Inicijative je stalo više od 40 narodnih poslanika iz vlasti i opozicije, a Dašić kaže da i dalje pokušavaju da nađu konsenzus kako bi se sistem popravio. U tome, kako je rekao, moraju da učestvuju i građani i političari.

“Najveći problem sa inicijativom je što je sama tema kompleksna i teška za razumevanje običnim ljudima…Treba da objasnimo šta je to što njih direktno pogađa…Zato smo od 2015. godine radili sa običnim ljudima da im objasnimo da su to stvari koje ne treba prepustiti političarima, nego da sami uključuju u proces”, rekao je Dašić.

(N1)

Podelite ovu stranicu!