Danica Vučenić: Vlast tretira profesionalne medije kao opoziciju

24 Sep 2017

U Srbiji je cena slobodnog novinarstva veoma visoka

Novinarka Danica Vučenić ocenila je danas da se profesionalni mediji u Srbiji tretiraju kao opozicione političke organizacije i da svaki naslov ulazi u političku borbu.

“Profesionalni mediji su postavljeni u jednu nenormalnu situaciju, u kojoj su, s jedne strane konfrontirani s vlašću, gde su od vlasti tretirani kao opozicione političke organizacije, a na drugoj strani je otvoren front prema medijima koji se bave propagandom… I imate jedan klinč u kom se nalaze profesionalni mediji, u kom se svaki naslov, podatak tumači kroz političko polje, ulazi u polje političke borbe, a ne kao podatak koji se objavljuje u interesu javnosti, iako je, pre svega, posao medija da kontrolišu vlast, da sumnjaju…”, kazala je Danica Vučenić za Televiziju N1.

Prema njenim rečima, u Srbiji je cena slobodnog novinarstva veoma visoka i pozvala na profesionalnu solidarnost bez koje neće biti odbrane profesije.

“Posao medija je da zastupaju interes javnosti i svoje publike, a da bi građani branili medije i mediji moraju da rade u njihovom i interesu”, rekla je Danica Vučenić.

Komentarišući slučaj Vulinovog stana i unošenje devet po devet hiljada evra u zemlju od ženine tetke iz Kanade, ona je upitala šta bi se desilo da je to rekao neko is DS.

“Situacija je u domenu burleske u kojoj jedan ministarne odgovara na pitanje ‘odakle?’”, kazala je Danica Vučenić.

Dodala je da ne očekuje epilog i kazala da bi smisleni epilog bio da podnese ostavku.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!