DANICA VUČENIĆ: Sloboda medija neće pasti s neba, boriti se za nju

06 dec 2017

"Ni u najslobodnijim zemljama sloboda medija nikad nije dovoljna i ne možete da je ograničite"

Novinarka Danica Vučenić izjavila je u Novom danu da vlast ne interesuje, niti će naučiti šta znači sloboda medija i to da bi ona trebalo da kreira ambijent u kome postoji tržišna utakmica i da poštuje ono što je usvojeno, ali dodaje da to ne znači da se ne treba boriti i kazati, jasno i glasno, šta nije u redu.

„Ne da sedimo kao nojevi sa glavom u pesku i da čekamo da nam s neba padne sloboda medija. To se neće nikad dogoditi. Ni u najslobodnijim zemljama sloboda medija nikad nije dovoljna i ne možete da je ograničite – kad osvojite jedan stupanj onda se borite za više“, izjavila je ona.

Naslovne strane dnevnih novina i teme koje se tu nalaze, Vučenić je ocenila kao „besmisao besmisla“.

„Sem Danasa, naslovne strane se mahom bave tračevima, ničim suštinskim. Stoga kad uzmete novine ujutru pomislite – da li da se umijem ili ubijem“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, profesionalni mediji se trude da funkcionišu koliko mogu u datim okolnostima.

„Sami mediji ne mogu da budu mnogo bolji nego što je društvo u kom rade, čiju podršku nemaju. Građani i građanke nisu posebno zainteresovani kako izgledaju mediji jer se mediji ne bave njihovim životom već tuđim“, smatra ona.

Poredeći sa rasprodajom u velikoj robnoj kući, informacije na javnoj sceni vidi kao gomilu robe koja se vuče po podu i koja se gazi, jedna preko druge.

„Jedna informacija zatrpava drugu. Posle svakog intervjua manje mi je jasno ono što se dešava, nit’ novinar pita niti osoba razjašnjava. Nisam očekivala da opozicija koja kritikuje vlast i Srpsku naprednu stranku da nisu transparentni, da se ponaša na isti način. Poslednjih dana informacije iz tabora opozicije, ništa nije jasno, potpuni besmisao“, kaže ona.

Vučenić dodaje da ne zna da li joj je više šokantno da opozicioni prvaci uoči beogradskih izbora, koji su pema njenim rečima krucijalni, iznose detalji sa zatvorenih sastanaka, gde se inače priča o svemu i svačemu, ili je više šokantno ono što čuje da su pričali na tim sastancima.

Ona dodaje da vlast koristi situaciju i da u tabloidima postoji „grozan napad na Sašu Jankovića, Vuka Jeremića…“

„To je konstantna kampanja. Možda vlast slabi opoziciju, možda je to tačno. Ali zašto oni nasedaju? Oni ne doprinose tome da se otvori nada kod birača koji glasaju za njih. Naprotiv“, smatra Vučenić.

(N1)

Podelite ovu stranicu!