Dani Petra Lazića od 2. do 4. avgusta u Kosjeriću

25 Jul 2018

Petar Lazić (1960 – 2017) bio je novinar, satiričar i književnik, univerzitetski profesor i zamenik glavnog urednika radija Beograd 202. Bio je jedan od autora "Indeksovog radio pozorišta", za koje je počeo da piše 1983. godine

Dani Petra Lazića biće održani u Kosjeriću će od 2. do 4. avgusta u spomen na novinara, satiričara i jednog od autora “Indeksovog radio pozorišta” koji je preminuo 2017. godine.

Kako su najavili organizatori, program će početi u četvrtak, 2. avgusta u 18 časova otvaranjem izložbe “Život i delo Petra Lazića”, a u 20.00 je književno veče posvećeno Laziću pod nazivom “Kratka istorija duše”.

Program prvog dana manifestacije biće završen u 22 časa u Brezinom sokaku koncertom Ljube Ninkovića pod nazivom “Teorija zavere”, najavljeno je iz Udruženja građana Vodnjika.

Narednog dana u 12 časova planiran je izlet u Lazićevo rodno mesto Godljevo, gde će biti predstavljen časopis “O Godljevu”, a potom se ide u Seču Reku, gde se nalazi jedna od najpoznatijih i najstarijih crkava brvnara.

U nastavku programa u 19 časova u Brezinom sokaku počinje druženje sa Lazićevim “indeksovcima“, koje vodi Saša Kovačević posle čega će koncert pod nazivom “Magla” održati Neša Zlatanović.

Subotnji program počeće u 18 časova u Glavnoj ulici predstavljanjem Lazićeve monografije “Šljiva, bre”, a nastavlja se koncertom Bilje Krstić.

Sledi veče satirične poezije “Opelo za mrtvo more” na kome će nastupiti satiričari iz Kosjerića i dodela nagrada za najbolji dečji aforizam “Petrucave iskrice” a manifestacija će biti zatvorena čitanjem neobjavljenih pesama Petra Lazića i koncertom grupa “Point Blank”, “Ulični psi” i “Baobab” u 22 časa.

Petar Lazić (1960 – 2017) bio je novinar, satiričar i književnik, univerzitetski profesor i zamenik glavnog urednika radija Beograd 202. Bio je jedan od autora “Indeksovog radio pozorišta”, za koje je počeo da piše 1983. godine.

Radio je u više redakcija, od kojih je neke i sam pokrenuo, poput “Naše krmače” i “Bre”, a njegova dela prevedena su na tridesetak jezika i zastupljena u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija i zbornika.

Početkom ’90-ih bio je šef poslaničke grupe DEPOS – Nova demokratija u Skupštini Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!