324. rođendan Petrovaradinske tvrđave

18 Oct 2016

Lokalna vlast uglavnom zaboravi da se seti ovog datuma

Petrovaradinska tvrđava danas slavi 324 rođendan, a obeležavanja ovog rođendana u Evropskoj prestonici kulture 2021. godine neće biti jer poslednjih godina lokalna vlast uglavnom zaboravi da se seti ovog datuma, preneo je danas portal 021.

Taj portal je podsetio da je gradnja Tvrđave počela 1692. godine, kada je izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio kamen temeljac na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava. Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.

Poznata i kao “Gibraltar na Dunavu”, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa “pijanim satom” na Sat kuli obeležje Novog Sada.

Tvrđava kao spomenik je zapuštena, jer je evidentan nedostatak ulaganja. Ulaže se samo u najneophodnije popravke bedema, mostova i održavanje zelenih površina. Koliko je situacija loša govori i to da je nedavno mehanizam sata popravljen donacijama privatnih lica. O samom satu inače već tri decenije brine Lajoš Lukač, a Grad da mu se tek ove godine odužio dodelom Novembarske povelje.

(021.rs)

Podelite ovu stranicu!