Podrška peticiji: Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

21 Oct 2016

Autonomni ženski centar i Mreža žene protiv nasilja započeli su prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja - Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja

Autonomni ženski centar i Mreža žene protiv nasilja započeli su prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu. Prve potpise podrške dale su članice i članovi porodica žena žrtvi femicida.

Kroz razgovor sa porodicama žrtava mapirani su zahtevi, kojima će se ove dve organizacije (u mreži je 18 gradova i opština u Vojvodini i Srbiji) posvetiti u narednom periodu: Postavljanje spomen ploče u Beogradu u znak sećanja na žene žrtve femicida, uspostavljanje sistema emotivno-psihološke podrške od strane profesionalaca za porodice žrtava, kao i izrada uputstava za postupanje policijskih službenika prilikom komunikacije sa članovima porodica žrtava.

Autonomni ženski centar smatra da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste, jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke. Ova organizacija zahteva da se proglasi dan sećanja na žrtve, jer, kako je navela Bobana Macanović, mora da bude jasno da su muškarci ubili te žene, jer smatraju da imaju pravo na ženin život. T nije tragedija, to je muško nasilje nad ženama.

Zaštitnik građana Saša Janković je u pismu podrške za proglašenje 18. maja Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, između ostalog, izneo da je “raširenost nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima, a posebno smrt žene usled nasilja u porodici i partnerskim odnosima, neuspeh države da obezbedi ostvarivanje osnovnih prava koja je garantovala”.

Uspostavljanje dana sećanja podržale su i kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Svi koji žele da podrže peticiju potpisom to mogu da učine, osim u prostorijama Autonomnog ženskog centra, i u organizacijama članicama Mreže žene protiv nasilja u gradovima i opštinama u Vojvodini i Srbiji. Počevši od 2. novembra, sredom od 12 do 16 sati peticija može da se potpiše i na Trgu Republike u Beogradu.

(B.O., Autonomija)

Podelite ovu stranicu!