DALIBOR STUPAR: Novosadska bitangijada 

Izbor je jednostavan – ili ćemo se usprotiviti bitangama, ili će nas oni zauvek zatrti

26. sep 2018

Jesen je doba kada je Vojvodina preplavljena različitim manifestacijama, od dana ludaje, preko grožđebala, pudarskih dana, zabijački i disnatora. Svako ima svog favorita i planira slobodne vikende mesecima unapred, ne bi li se proveo u poznatom okruženju, s prijateljima ili potpuno nepoznatim ljubiteljima istog događaja.

Na žalost Vojvodina, a pre svega Novi Sad, decenijama unazad domaćini su i jedne nezvanične manifestacije, događaja koji privlači posetioce iako se ne nalazi u zvaničnim kalendarima. Turisti tu nisu dobrodošli, proslavlja se u uskom krugu. Reč je Bitangijadi.

Svečano otvaranje ovogodišnje Novosadske bitangijade organizovano je prošle nedelje, u centralnoj, Zmaj Jovinoj ulici. Učesnici, kako im i samo ime kaže, bitange sa državnom zaleđinom, napale su bivšeg gradonačelnika, ovoga puta samo verbalno, unosile mu se u lice, vređale ga pokušavajući da isprovociraju njegovu reakciju. Po mogućstvu, fizičku. Kad je postalo očigledno da plan propada, policija je odradila svoj posao i legitimisala ih, a oni su se zatim bezbrižno vratili pod kamenje ispod kojeg su ispuzali.

Par dana ranije, policija je u Vrbasu munjevitom reakcijom uhapsila istog tog bivšeg novosadskog gradonačelnika dok je pokušavao da zaštiti stranačkog kolegu od protivzakonitog postupka. Nije im se unosio u lice i vređao ih. Nije ih nazivao pogrdnim imenima i pretio im. Tu je, izgleda, pogrešio.

Imena bitangi su sporedna, jer je reč o potrošnoj robi. Pre trideset godina bili su jedni, pre dvadeset godina drugi, pa treći, danas su četvrti, a peti su već u pripremi

Imena bitangi su sporedna, jer je reč o potrošnoj robi. Pre trideset godina bili su jedni, pre dvadeset godina drugi, pa treći, danas su četvrti, a peti su već u pripremi. Učesnici navedene manifestacije uvek su smutljivci bez trunke morala, koji se okreću kako vetar (država) duva. Reže na neistomišljenike, hoće i da ujedu, dok pokorno ližu ruku koja ih hrani. Hrabro napadaju table i poštanske sandučiće nepodobnih udruženja i kamenuju kolone antifašista. Znate ih, to su oni kvaziopozicionari bezbrižno zaposleni po Elektrovojvodinama i Transnaftama.

Neki od njih po društvenim mrežama mobilišu našu decu, iako ne mogu da naprave dva skleka ili izgovore smislenu rečenicu. Neki prave spiskove nepodobnih. Neki u nacionalnom ushićenju krenu na Kosovo, pa iz cirkus-voza iskoče u Topčideru. Sve te bitange nam decenijama sišu krv, sluđuju nas i zavađaju. Kad se preigraju i svojim delanjem nateraju građane da uzmu stvari u svoje ruke, nastane bežanija. Neki završe čak u Italiji. Ili se primire na dobro plaćenim državnim poslovima, pa krenu iz početka.

Ovogodišnja Bitangijada je veoma bogata, a nastavak je već sledeće nedelje, pogađate – opet u Novom Sadu. U sklopu nje, planirana je tribina „Istina o Srebrenici“ na kojoj bi trebalo da gostuje Branislav Puhalo, nekadašnji šef obezbeđenja i jatak osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Bitange koja se više od decenije „herojski“ skrivala, puštajući da joj država, pa čak i porodica žive kao taoci. Moderator tribine biće jedan od učesnika svečanog otvaranja ovogodišnje manifestacije.

Svako normalan će se zapitati čemu sve to i zašto Puhalo nije otišao u Srebrenicu da tamo, na licu mesta, obelodani tu epohalnu istinu? Srebrenica je u Republici Srpskoj, pa ne mora da strahuje od bilo kakve odmazde. A taman je i izborna kampanja. Zašto mora da dođe u Novi Sad, da ovde truje i širi nacionalističku propagandu zbog koje smo već propatili nekoliko decenija?

Nenad Čanak je pozvao da se tribina zabrani primenom Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja, i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja. Odmah da vam kažem – nema od toga ništa. To je prazna priča. Zakon neće biti primenjen, jer je vlast ta koja je odlučila da Puhalo u Novom Sadu zapuše u nacionalističke trube. Ko ne veruje, neka se seti ko je po Vojvodini organizovao tribine na kojima je haški osuđenik, ratni zločinac Veselin Šljivančanin promovisao svoju knjigu? Srpska napredna stranka? Tako je.

Puhalo je tu sa istim ciljem – da se što više zakomplikuje situaciju u Vojvodini. Da se ona destabilizuje. Nije dovoljno što joj je oteta vlast, što nema lokalne samouprave u kojoj ne vladaju naprednjaci. Vojvodinu je rušio i Slobodan Milošević kad je zakuvavao s Kosovom, mora biti u fokusu i sada kada se kosovska saga bliži kraju. Nije li Aleksandar Vučić u svom istorijskom govoru podsetio na Slobinu veličinu? Kontinuitet je očigledno važan.

I zbog toga je najvažnije pitanje šta ćemo mi uraditi? Hoćemo li opet ko ovce krenuti za voždom i na njegov mig rušiti sopstvenu zemlju? Hoćemo li u čoporu napadati sve koji se protive krvavom piru u najavi? Hoćemo li proterati ono malo manjina, iako je Vojvodina i njihov zavičaj? Hoćemo li licitirati brojem sendviča koji će im pripasti, u zavisnosti od daljine matice?

Ili ćemo konačno svim tim bitangama pokazati da smo pametniji i bolji, da smo naučili lekciju, pa ih zauvek oterati iz naših života i sprečiti ih da prete, huškaju i vređaju sve koji ne misle kao oni? Čini se da je dilema nikad lakša – ili hoćemo ili će nas oni zauvek satrti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga