DALIBOR STUPAR: Čije su naše porodilje?

03 Aug 2018

Naknada za treće dete i naprednjačko obesmišljavanje vojvođanske autonomije

“Od danas će AP Vojvodina izdvajati dvostruko veću naknadu za treće dete, 24 hiljade dinara, zbog čega će porodilje u Pokrajini primati ukupno tri puta više nego one u ostatku Srbije, 36 umesto 12 hiljada. A već sam dao zadatak stručnim službama da pročešljaju sve zakone i pronađu sve osnove po kojima bismo ubrzo mogli da uvedemo nova ili povećamo postojeća izdvajanja za brojne ranjive kategorije poput trudnica, dece, penzionera… Takođe, već se rade proračuni da li je i u kom obimu moguće subvencionisati naše paore, da njihovi proizvodi lakše konkurišu uvoznim, a oni ponovo postanu bogati i poštovani kao nekada. Svrha pokrajinske administracije jeste da građanima na svojoj teritoriji omogući što bolji životnia standard”, izjavio je premijer Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović NIKADA.

Ako pogledamo šta je stvarno rekao, složićemo se da je bolje da je ćutao. Naime, kada je obelodanjeno da je Pokrajinska vlada, usred letnje sijeste, ukinula naknadu za treće dete, ustanovljenu 2013. godine, Mirović je to pokušao da demantuje na sledeći način: “Vojvodina nije ukinula naknadu za treće dete, već je odgovarajućim zakonom naknadu u iznosu od 12.000 dinara od prethodne dve nedelje počela da isplaćuje Republika“ (citat Radio 021).

Istina, pomenuo je još stotine miliona sa odloženim dejstvom. Za one sa jeftinijim ulaznicama: Ukinuli smo, ali pošto zvuči bezveze, reći ćemo da je sve isto, osim što naknadu isplaćuje Republika Srbija. Porodilje u Vojvodini bi, da nije doneta odluke Mirovićeve vlade, dobijale dve naknade po 12 hiljada, dok dete ne napuni dve godine. Ali sada će dobijati samo jednu, republičku. Mirovićevo objašnjenje ravno je onom kada bi u nekoj kafani rekli: nismo ukinuli alkohol, možete ga popiti u drugim lokalima.

“Vojvodina nije ukinula naknadu za treće dete već je taj novac potrebniji za ovu našu zajebanciju, ovaj, za proslavu prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji. Baš smo lepo izmislili i muzej i spomenik i svašta nešto, sve prioritetno. Da se Vojvodina tada nije prisajedinila Srbiji, danas Srbija ne bi ni mogla da trudnicama u SVOJOJ pokrajini isplati naknadu od 12 hiljada dinara ili na srpskom – 100 evra. Je l’ hoćete da ta deca nemaju tih sto evra “, REKAO BI Mirović da ima inspiraciju i brz mozak svog šefa, kao što nema. I verovatno bio bliže istini.

Da, dobro ste razumeli – Bajatović, Krkobabić, Radeta i ostali Martinovići imaju sva prava da istovremeno primaju novac po više osnova, pa i penzije, ali porodilje za treće dete mogu da dobiju sto evra samo jednom. Iz Republike. Realno, šta će im dva puta po sto evra za isto treće dete?

Bajatović, Krkobabić, Radeta i ostali Martinovići imaju sva prava da istovremeno primaju novac po više osnova, pa i penzije, ali porodilje za treće dete mogu da dobiju sto evra samo jednom. Iz Republike (Foto: pixabay)

Iza odluke (ne)vojvođanske vlade krije se zapravo nešto sasvim drugo, a to je stara centralistička mantra da NIKADA ni jedna vlast ni po kom osnovu i ni na kom nivou, pogotovo ne na pokrajinskom, ne može da bude bolja od republičke! Jer, naš čovek ima tu lošu naviku da se lako navikne na bolje. Brzo bi shvatio da je imati pokrajinu benefit, pa bi poželeo da napravi još koju (Koštuničin ustav, nećete verovati, to dozvoljava!). Ali, više pokrajina znači manje para u centralnoj kasi, a ako je naš političar na nešto alergičan, onda je to manje para u kasi. To je prosto neizlečiva bolest. Imati kasu pa joj, kao Golum, tepati My preciousss! Moj budžeeeeet! Zato je Igor, čim je shvatio dokle bi moglo da ode to bahaćenje vojvođanskih porodilja, stvar sasekao u korenu. Možda uz malecki podsticaj iz centrale.

Dobro, nisu Mirović & co najgori. Neke druge centralne vlasti isto nisu želele da se vidi kako su nesposobne. Zato su navrat-nanos donele Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, u narodu prihvaćen kao Šešeljev zakon. Preko noći je tada sva imovina prešla u ruke Republike Srbije. Sve škole, domovi zdravlja, bolnice, pozorišta, bioskopi… I bazen u Temerinu, koji je izgrađen samodoprinosom njegovih građana, i Spens, za čiju izgradnju je čak 70 odsto sredstava obezbeđeno samodoprinosom, a gotovo 20 odsto finansirala Lutrija Vojvodine. Ista ta Lutrija je pripala Republici, i zgrada Pokrajinskog SUP-a i sve u vašim gradovima i opštinama što vam na pamet može pasti. Cilj je bio jasan – nikakav prihod koji bi trebalo da obezbedi boljitak građanima ne sme da bude na raspolaganju nikome osim centralnoj vlasti. Pa koliko slušaš, toliko ćeš iskamčiti.

E, zato naše porodilje i trudnice, paori i gubitnici tranzicije, siromašni i ini – nikada neće imati ni zrno više od onog što im udeli Republika. A Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Subotica, AP Vojvodina, puniće i dalje centralnu kasu, glumiti finoću i netremice gledati u beogradski sto, ne bi li prvi ugledali kako neka mrva pada na pod, da je u međusobnom sukobu uzmu kao nagradu.

Savet za vas, gospodine pokrajinski premijeru: na toj poziciji ste zato da bi građanima čiju vladu vodite obezbedili bolji život! Ne da bi delili siromaštvo s ostatkom zemlje, već da bi prednjačili u reformama i boljitku. Ako niste sposobni da izdržite taj tempo ili vam ne daju da to radite, sklonite se. Pustite sposobnije da rade, pa će biti i za trudnice, i za porodilje, i za fabrike vode, i za paore, i kanale, i puteve i za sve ono za šta je bilo nekada. Nije bilo davno, verujem da se i sami odlično sećate. Gledali ste tada, kao i sada, s druge strane.

(Autonomija / Foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!