Cvetni izbori

Mar 22 2012

Od julovske cvetne bašte do DSS različka i SNS belih rada

Do sada najveće preizborno iznenađenje jeste dizajn kampanje desničarske i antievropske Demokratske stranke Srbije. Ako se želeo postići efekat iznenađenja ili zaprepašćenja, onda je cilj ispunjen. Možda kreatori nisu mogli predvideti da će simbol DSS-ove kampanje – cvet različak – biti predmet sveopšteg zezanja na internetu i na ulici, ili su i na to računali. Da li će različak ovu partiju spustiti ispod cenzusa, pitanje je na koje ne znamo odgovor, s obzirom na neobična poimanja stvarnosti i estetike na ovom području. Kruže tračevi da je različkom neko DSS-u zapravo “smestio”.

Inače, cvet različak je simbol živahnosti, energije i buđenja, i nikako se nešto ne uklapa uz sliku Koštunice i njegovih saradnika, koji uvek deluju kao da su se netom vratili sa sprovoda.

I Srpska napredna stranka koristi cveće. Oni su izabrali bele rade, par zaljubljenih belih rada koje se ushićeno nadnose nad sunčanu žitnicu. Bele rade su simbol vernosti i predanosti. One takođe simbolizuju čista osećanja i mogu se poklanjati svima. Mogu ali i ne moraju nositi ljubavnu poruku.

Književnici Biljani Srbljanović različak-kampanja predstavlja veliku inspiraciju ovih dana na twitteru. Kako navodi, “različak leči od plača i od konjuktivitisa, ali bi za ovaj nemačko, estonsko, finsko, švedski simbol liberala, u ćiriličnom izdanju, bilo bolje da je samo krmivo”. Ona kaže da cela kampanja DSS-a izgleda “kao da joj je Ljubiša Buha Čume kreativni direktor”.

Objašnjavajući simboliku različka, književnica otkriva i da je on rado nošen na reveru zaljubljenih momaka u narodnoj nošnji. “Različak, srce DSS kampanje, nacionalni je estonski simbol, ali i pannemački i desničarski” – piše Srbljanović i dodaje da bi idući dalje tom analogijom, Vojislav Koštunica mogao biti zaljubljeni mladić. Ona smatra da se u DSS-u “očigledno desio pederski preokret”.

Inače, najpoznatiju cvetnu izbornu kampanju do sada imala je Jugoslovenska levica Mire Marković, kojoj cveće nije bilo strano pa ga je nosila u kosi. Crvene ruže su bile zaštitni znak SPS-a. One su simbol ljubavi i romantike. E sad, koliko je bilo ljubavi i romantike tokom devedesetih, to najbolje znate.

(Autonomija)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (+3 rating, 3 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Mar 22 2012. Filed under Autonomija, Izdvajamo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+