Čuvari Vojvodinašuma spasili četiri orla

29 Jan 2016

Na otrovane ptice upozorili građani

Čuvarska služba Vojvodinašuma u Specijalnom rezervatu prirode “Gornje Podunavlje” u poslednjih mesec dana izvršila je četiri intervencije spašavanja otrovanih orlova, saopšteno je danas iz tog preduzeća.

U Vojvodinašumama ističu da su, neodgovornom i neadekvatnom upotrebom rodenticida, koji se koriste za trovanje glodara na njivama u neposrednoj blizini granica Rezervata, indirektno ugroženi i orlovi, poznati kao lešinari, koji za ishranu osim živih životinja i ribe koriste i leševe životinja.

U saopštenju se upozorava da orlovi ne poznaju granice, pa tako u potrazi za hranom napuštaju Rezervat i traže hranu na okolnim njivama i ribnjacima.

“Vlasnici oranica trovanjem glodara direktno ugrožavaju ptice koje otrovane životinje koriste za ishranu. Kao posledicu takvih trovanja u poslednjih mesec dana zabeležena su četiri slučaja trovanja ptica i to dva trovanja orla belorepana kao strogo zaštićene vrste i dva trovanja orlova mišara”, navode u Vojvodinašumama.

Sva četiri spašavanja orlova, dodaje se, desila su se po dojavi lokalnog stanovništva koje je tokom proteklih godina obučavano da shvati važnost i značaj ugroženih vrsta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!