CRTA: Vlast urušava instituciju Skupštine Srbije

14 dec 2017

"Sajt Otvoreni parlament biće zatamnjen dok situacija ne počne da se vraća u civilizacijske tokove"

Organizacija CRTA saopštila je danas da će do daljeg zamračiti sajt Otvoreni parlament, zbog urušavanja institucije Skupštine Srbije kao najvišeg predstavničkog tela, posebno posle zloupotreba skupštinskih procedura pri usvajanju državnog budžeta za narednu godinu bez rasprave.

„Mi, kao organizacija, smo godinama, verujući u demokratiju i demokratske principe radili na tome da parlament učinimo bližim građanima i povratimo poverenje građana u predstavničko telo. Više ne želimo i ne možemo da posmatramo urušavanje kojoj je ova institucija podvrgnuta poslednjih dana“, navodi se u saopštenju i dodaje da će sajt Otvoreni parlament biti zatamnjen dok „situacija ne počne da se vraća u civilizacijske tokove“.

Kroz incijativu Otvoreni parlament CRTA prati rad Skupštine Srbije i objavljuje statističke i druge informacije o aktivnosti poslanika.

Kako se u saopštenju navodi, usvajanje državnog budžeta za 2018. godinu u Skupštini Srbije proteklo je bez rasprave i vremena da se obrazlože amandmani a to „predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela“.

CRTA je ocenila da je vlast zloupotrebila skupštinske procedure i pravila u slučaju usvajanja budžeta i da to predstavlja zanemarivanje interesa građana zarad partijskog interesa i dnevne politike.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!