CRTA podnosi krivične prijave protiv predsednice OIK Pećinci

22 dec 2017

"Prvi put, od 2000. godine je zabeležen slučaj da je zabranjeno posmatranje izbora domaćim posmatračima"

Organizacija CRTA je podnela prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Pećinci zbog toga što je bez obrazloženja odbila prijavu te organizacije da bude posmatrač na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra.

„Prvi put, od 2000. godine je zabeležen slučaj da je zabranjeno posmatranje izbora domaćim posmatračima.

Protiv predsednice OIK Pećinci CRTA podnosi prijavu za krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok protiv sekretarke OIK Pećinci podnosi prijavu za krivično delo nesavestan rad u službi“, navedeno je u saopštenju.

CRTA je podnela i prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji na odluku da joj se uskrati pravo posmatranja biračkih mesta i OIK Pećinci. Rok u kojem OIK Pećinci mora da razmotri prigovor je 48 sati.

CRTA je podnela i zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Opštinskoj izbornoj komisiji da joj se dostave svi zapisnici i odluke OIK od 30. oktobra do 22. decembra radi analize zakonitosti postupanja OIK-a u izbornom procesu.

Opštinska izborna komisija Pećinci nije dala organizaciji CRTA da prati rad biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra jer kako navode „CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora“.

CRTA je ovu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci jer kako je obrazložila „nemaju obavezu da nas o tome obaveste pisanim putem“.

CRTA je pratila parlamentarne i predsedničke izbore 2016. i 2017. godine jer joj je Republička izborna komisija (RIK) odobrila prijavu i izdala akreditaciju kao što je učinila i Gradska izborna komisija grada Zaječara za posmatranje lokalnih izbora u aprilu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!