CRTA, Cesid i Jukom: GIK više od 20 dana nije omogućila domaćim posmatračima da prate sednice GIK

08 feb 2018

GIK je od 14. januara do danas održala 16 sednica i domaći posmatrači nisu bili u mogućnosti da prate ni jednu od njih

Organizacije CRTA, Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) saopštili su danas da Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu više od 20 dana nije omogućila domaćim posmatračima da prisustvom na sednicama GIK prate rad tog tela.

GIK je 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i Cesid ispunile uslove za domaće posmatrače, dok, kako se navodi u saopštenju, prijavu Jukoma i Građana na straži za posmatranje rada izbornih organa GIK ni posle više nedelja nije uvrstio na dnevni red sednice.

„Organizacije CRTA, Cesid i Jukom pozivaju Gradsku izbornu komisiju da poštuje Uputstvo za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i da u najkraćem roku omogući domaćim posmatračima prisustvo sednicama ovog organa radi praćanja njegovog rada“, navodi se u zajedničkom saopštenju tri organizacije.

Kako se navodi GIK je od 14. januara do danas održala 16 sednica i domaći posmatrači nisu bili u mogućnosti da prate ni jednu od njih.

„Onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa“, ocenile su organizacije.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!