Crnoj Gori datum, Bosni se ne žuri

12 okt 2011

U BiH nema političke volje za reforme, a institucije su slabe, bez dovoljno ljudi i sredstava, pa često postoje samo na papiru. Podgorici se zamera korupcija

Savetu ministara EU predloženo da Unija počne pregovore o članstvu sa Crnom Gorom, ocenivši da je Podgorica ostvarila značajan napredak. Bosna i Hercegovina ostvarila ograničen napredak u reformama institucija, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Evropska komisija je danas, u Briselu, predložila Savetu ministara Evropske unije da počne pregovore o članstvu s Crnom Gorom, uz ocenu da je „Crna Gora ostvarila zadovoljavajući napredak, posebno u sprovođenju ključnih prioriteta i sveukupne zadovoljavajuće rezultate“.
Otud je Crna Gora „sad spremna da otvori pregovore za članstvo“ u Uniji, kaže se u godišnjem Izveštaju o napretku Crne Gore u evropskim reformama, koji je Evropska komisija danas objavila u Briselu.

U analizi se navodi da je Crna Gora napredovala na planu političkih i institucionalnih reformi, „čime je ojačan značaj parlamenta, sprovođenje izbornog zakona i depolitizacija javne uprave“.

To, dodaje se, ima za posledicu jačanje nezavisnosti sudstva, pospešivanje borbe protiv korupcije i veću slobodu medija. Ali se podvlači da je nužno nastaviti reforme i da sprovođenje političkih odluka i zakona još uvek predstavlja izazov.

Vlasti u Podgorici, takođe, treba da nastave suzbijanje korupcije i dovrše reformu pravosuđa da bi pravosuđe bilo objektivnije i delotvornije. Potrebno je osnažiti antidiskriminacione mere, jer su „nepovlašćene grupe“ i dalje izložene diskriminaciji.

„Crna Gora je sprovela značajne strukturne reforme na području strateških privrednih sektora i nastavlja da se otvara prema zemljama Evropske unije, članicama EFTA i zemljama Zapadnog Balkana“, navodi se u izveštaju.

Teškoće predstavljaju neki strukturni problemi, uz lošu svetsku finansijsku situaciju, tako da se „opasnosti za biznis kriju u nepovoljnim uslovima kreditiranja i otežanoj privatizaciji“, upozorava Evropska komisija. Nužno je poboljšati energetsku i saobraćajnu infrastrukturu, a zbog visoke nezaposlenosti povećati mobilnost radne snage i omogućiti dodatno obrazovanje.

Budžetka disciplina je od velike važnosti, kao i mere za efikasniju naplatu poreza, a mere jačanja privrede ne mogu funkcionisati bez stalnog jačanja pravne države. U zaključku Izveštaja navodi se da Crna Gora bez teškoća nastavlja da sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Bosna i Hercegovina je ostvarila vrlo ograničen napredak u reformama u pravcu dostizanja evropskih standarda, piše u izveštaju Evropske komisije koji je predstavljen u Briselu.

Nemogućnost postizanja političkog dogovora o vlasti na državnom nivou stoji na putu progresa Bosne i Hercegovine da se preduzmu ključne reforme neophodne za dalji napredak prema evropskim integracijama, stoji u izveštaju, a kritikuje se i nedostatak zajedničke vizije političara u BiH.

Podelite ovu stranicu!