Crnogorska partija zatražila raspuštanje aktuelnog saziva Nacionalnog saveta Crnogoraca

26 avg 2018

"Budžetska sredstva troše bez kontrole i protivzakonito"

Crnogorska partija saopštila je danas da je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije uputila zahtev za raspuštanje aktuelnog saziva Nacionalnog saveta Crnogoraca i obrazovanje privremenog organa upravljanja.

U obrazloženju zahteva ukazuje se da član 40. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina navodi da će Ministarstvo raspustiti savet u slučaju „ako nacionalni savet ne zaseda duže od šest meseci”.

U saopštenju se navodi da je poslednja sednica Nacionalnog saveta Crnogoraca održana pre deset i po meseci, odnosno 8.oktobra prošle godine.

„Na toj sednici, u postupcima protivnim Statutu, za novog predsednika izabran je Miodrag Becić iz Zmajeva koji tokom svog mandata nije održao nijednu sednicu“, napominje Crnogorska partija.

Dodaje da je, pored toga što Savet nema usvojen finansijski plan za 2018. godinu, a time ni pravnu osnovu za trošenje budžetskih sredstava – „u toku ove godine utrošeno više od 10 miliona dinara na estradne zabave, ugostiteljske usluge i putne troškove„.

U saopštenju se podseća da su redovni izbori za sve nacionalne savete u Srbiji zakazani su za 4. novembar, a da se u međuvremenu „zloupotrebom službenog položaja odgovornog lica u Nacionalnom savetu Crnogoraca budžetska sredstva troše bez kontrole i protivzakonito“.

„Sredstva, isključivo namenjena za aktivnosti crnogorske zajednice u cilju očuvanja nacionalnog identiteta, u nameri da obezbedi novi mandat za izbornu kampanju koristi organizovana grupa koja je u posljednje četiri godine pokušala da zaustavi sve aktivnosti u tom smeru i koja je ugled Crnogoraca u Srbiji dovela do najnižeg mogućeg nivoa“, ocenjuje Crnogorska partija.

Ta stranka očekuje da će Ministarstvo postupiti po zakonu i „po hitnom postupku raspustiti Nacionalni savet Crnogoraca i obrazovati privremeni organ upravljanja, i na taj način omogućiti ravnopravan položaj svim pripadnicima crnogorske zajednice u Republici Srbiji u izbornom procesu za novi saziv saveta“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!