Crnogorska partija traži poništavanje konkursa Nacionalnog saveta Crnogoraca

18 dec 2017

"Nadležni da utvrde odgovornost za blokadu budžetskog finansiranja i višemilionsku štetu finansijama Saveta"

Crnogorska partija (CP) zatražila je danas od Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da poništi „koruptivni“ Konkurs za dodelu sredstava udruženjima građana vredan 4,5 miliona dinara, u kojem su članovi imali nameru da „novac podele jedni drugima“.

Partija je u saopštenju navela da Nacionalni savet nije uspeo da obezbedi kvorum za sednicu koja je trebalo da bude održana sinoć i na kojoj je trebalo da bude doneta odluka o dodeli tih sredstava, pa je tako „onemogućeno sprovođenje u delo ove nečasne radnje“.

Kako je objašnjeno u saopštenju, članovi saveta su matrijale za sednicu dobili na dan održavanja, a iz njega se moglo zaključiti da su „ista lica članovi Saveta koji je raspisao konkurs, članovi komisije koja odlučuje o dodeli, i osnivači i odgovorna lica udruženja koja su prijavljena na konkurs“.

„Crnogorska partija predlaže predsedniku Nacionalnog saveta da poništi sporni konkurs i inicira proceduru za donošenje internog antikorupcijskog akta koji bi sprečio trgovinu uticajem povezanih lica i sukob interesa u tom telu“, zatražila je Crnogorska partija.

Traži se i da nadležni utvrde odgovornost za blokadu budžetskog finansiranja i višemilionsku štetu finansijama Saveta, koja je nastala pošto mu je Srbija blokiralao budžetsko finansiranje zbog kršenja propisa.

Partija dodaje da je Agencija za borbu protiv korupcije već poslala dopis Nacionalnom savetu Crnogoraca u kojem ih obaveštava da je upoznata sa kršenjem propisa i da je „informaciju o tome prosledila nadležnom Ministarstvu na dalje odlučivanje“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!