Crnogorska partija: Savet blokira sredstva za smotru recitatora

11 dec 2017

"Sprečavaju se ovako značajne manifestacije, a forsiraju se guslarske priredbe sa isticanjem identitetskih oznaka druge nacije"

Nacionalni savet crnogorske manjine u Srbiji blokirao je sredstva koja su iz Pokrajinske vlade bila namenjena za održavanje Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku, saopštila je danas Crnogorska partija.

„Sredstva koja je resorni sekretarijat Pokrajinske vlade opredelio za ovu aktivnost i uplatio Nacionalnom savetu, isti ne želi da prosledi organizatorima manifestacije“, upozorila je Crnogorska partija.

Crnogorska partija je kritikovala taj Nacionalni savet i ocenila da želi da sprovede „identitetski inženjering i kreira model ponašanja suprotan crnogorskom nacionalnom identitetu“.

„Pokušaj sprečavanja ovako značajnih manifestacija, a sa druge strane forsiranje guslarskih priredbi sa isticanjem identitetskih oznaka druge nacije, predstavlja skandalozno ponašanje Nacionalnog saveta i dužnost nam je da ukažemo na teške posledice takvog delovanja“, navodi se u saopštenju.

Ova stranka je dodala da Nacionalni savet treba da bude „pokretač inicijativa i realizator aktivnosti u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice“.

„Odziv na smotru je impresivan, i dolazi u važnom trenutku za crnogorski jezik koji se bori za svoje mesto u obrazovnom sistemu Srbije. Naravno, isključivo uz poštovanje Zakona i ispunjavanje propisanih uslova“, piše u saopštenju.

Druga Pokrajinska smotra biće održana u Lovćencu 15. decembra, a učestvovaće učenici iz 14 osnovnih i srednjih škola iz pet vojvođanskih opština.

Organizatori smotre su Crnogorsko kulturno-prosvetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko-recitatorsko društvo iz Vrbasa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!