Crnobrnja: Nova vlada će morati da poveća PDV

06 Jun 2012

Jedna od mera nove vlade će verovatno biti povećanje PDV jer ne vidim drugi način kako da se popuni rupa u budžetu, rekao je Crnobrnja

Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) verovatno će biti jedna od mera koje će nova vlada Srbije morati da preduzme, kao i da smanji administraciju, ocenio je danas dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihailo Crnobrnja.

“Jedna od mera nove vlade će verovatno biti povećanje PDV jer ne vidim drugi način kako da se popuni rupa u budžetu”, rekao je Crnobrnja u Beogradu, na konfereniciji “Ekonomska realnost Srbije – šta nas čeka od jeseni”, koju je organizovala fondacija “Konrad Adenauer” i Biznis info grupa.

On je napomenuo da vlada treba da smanji javnu administraciju, ali je dodao da nije siguran kako će “vlada uspeti da sama sebi odseče ruku”.

“Smanjenje javne administracije donelo bi povoljnosti na duži period”, kazao je Crnobrnja navodeći da se efekti te mere ne bi odmah osetili.

Nova vlada Srbije, kako je istakao, treba da poradi i na smanjenju sive ekonomije, odnosno da je “prevede u neku drugu boju” i na taj način poveća prihode državne kase.

Prema rečima Crnobrnje, hitan posao buduće vlade biće i podsticanje izvozno orjentisane proizvodnje i pospešivanje zapošljavanja.

On je ukazao da treba pomoći investitorima i podsetio da je od ukupno 287 predloga Saveta stranih investitora odlazeća vlada prihvatila manje od 20 odsto.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!