Crna Gora se sprema za prajd

14 okt 2011

Vlada Crne Gore tvrdi da će uraditi sve da Parada ponosa bude prepoznata kao dostojanstven i ozbiljno pripremljen i realizovan događaj, kojim će Crna Gora potvrditi svoj demokratski kapacitet i privrženost poštovanju ljudskih prava.

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori biće održana kada LGBT organizacije i crnogorska Vlada zajednički procene optimalno povoljan trenutak.
Na sastanku potpredsednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predstavnika nevladinih organizacija koje se bave promocijom i zaštitom prava LGBT osoba dogovorena je stalna međusobna komunikacija.
U zajedničkom saopštenju ukazano je da prva Parada ponosa u Crnoj Gori treba da potvrdi sposobnost države da prihvata i neguje ravnopravnost.
Vlada Crne Gore će, kako se navodi, uraditi sve da Parada ponosa bude prepoznata kao dostojanstven i ozbiljno pripremljen i realizovan događaj, kojim će Crna Gora potvrditi svoj demokratski kapacitet i privrženost poštovanju ljudskih prava.
Vlada Crne Gore će, kroz promovisanje podrške i političkim prisustvom, doprineti većoj vidljivosti i prihvaćenosti LGBT zajednice, kao i unapređenju ukupne tolerancije prema njoj, navodi se u saopštenju.
Marković je, kako se navodi, kazao da će Vlada uraditi sve kako bi se u Crnoj Gori ojačala zaštita ljudskih prava i sloboda, a društveni ambijent učinio tolerantnijim.
Dogovoreno je da se na nivou Vlade formira radna grupa koja će izraditi programski dokument borbe protiv homofobije, praćen akcionim planom.
Saradnja koja je na sastanku dogovorena biće formalizovana potpisivanjem Memoranduma o saradnji nadležnih ministarstava i onih organizacija civilnog društva koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!