Crna Gora otvara ambasadu na Kosovu

01 Jun 2012

Crnogorska vlada odlučila je juče da otvori ambasadu na Kosovu što će, kako je saopšteno nakon sednice, omogućiti dalje unapređenje saradnje na svim poljima

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen nije danas želeo da precizira kada će biti otvorena ambasada Crne Gore u Prištini, ali je rekao da se nada da će to biti što pre, odnosno čim se stvore uslovi.

Roćen je novinarima u Podgorici kazao da bi u Srbiji uvek bilo primedbi vezano za ovaj potez Podgorice kad god bi se to desilo.

On je ocenio da je Crna Gora vodila računa da se završe izbori u Srbiji kako niko ne bi mogao da kaže da se takva odluka donosi usred izborne kampanje.

Crna Gora je, kako je kazao, odlučila da otvori ambasadu u jedinoj zemlji u susedstvu u kojoj nema svoje diplomatsko predstavništvo i da to nije nikakva novost.

“Kakve veze Srbija i bilo ko u Srbiji ima sa odlukom Crne Gore gde će i kada će otvoriti ambasadu”, rekao je Roćen.

U skladu sa diplomatskom praksom, Roćen nije želeo da saopšti ime kandidata za crnogorskog ambasadora u Prištini, dok su mediji ranije spekulisali da bi to mogao da bude bivši direktor Radio-televizije Crne Gore i dugogodišnji novinar Radovan Miljanić.

Crnogorska vlada odlučila je juče da otvori ambasadu na Kosovu što će, kako je saopšteno nakon sednice, omogućiti dalje unapređenje saradnje na svim poljima.

Crna Gora je u oktobru 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, a diplomatski odnosi sa Prištinom uspostavljeni su 15. januara 2010. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!