CRCD: Vlada Srbije kriva za situaciju u Sandžaku

20 avg 2010

"Situacija u Sandžaku se usijava, a za to daleko najveću odgovornost snosi onaj ko poseduje vlast, odnosno Vlada Srbije i njena resorna ministarstva. Eskalacija sandžačkog problema najvećim delom se ne proizvodi na terenu, nego u Beogradu."

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) optužio je danas Vladu Srbije da „sinhronizovanim akcijama“ podiže međuetničke i međureligijske tenzije u Sandžaku.

„Situacija u Sandžaku se usijava, a za to daleko najveću odgovornost snosi onaj ko poseduje vlast, odnosno Vlada Srbije i njena resorna ministarstva. Eskalacija sandžačkog problema najvećim delom se ne proizvodi na terenu, nego u Beogradu“, ocenio je CRCD u saopštenju za javnost.

Ta organizacija podsetila je da je u julu Vlada Srbije poništila izbore za Bošnjačko nacionalno veće tako što je promenila Poslovnik o konstituisanju tog nacionalnog saveta, i to nakon održavanja izbora i dobijanja izbornih rezultata.

CRCD je naveo da je Vlada Srbije 29. jula smenila dotadašnju komisiju za versku nastavu u državnim školama, u kojoj je bio i jedan predstavnik Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi muftija Muarem Zukorlić. Nakon te smene u navedenoj komisiji sede dva predstavnika Islamske zajednice Srbije, koju predvodi muftija Adem Zilkić i nijedan predstavnik Islamske zajednice u Srbiji.

Ta organizacija je ocenila da je postojanje dve islamske zajednice u Srbiji u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, jer je odredbama tog zakona izričito zabranjeno da se u Registar crkava i verskih zajednica upiše verska organizacija čiji naziv sadrži naziv ili deo naziva koji izražava identitet verske zajednice koja je već upisana u registar. „I pored nedvosmislenih zakonskih odredbi, u Registar crkava i verskih zajednica upisane su obe islamske zajednice“, piše u saopštenju.

CRCD je ocenio da je „nedopustivo“ da ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kao predstavnik vlasti ulazi u polemiku muftijom Zukorlićem. CRCD je ocenio da Zukorlić kao građanin može samo pred sudom da odgovara za svoje „realno veoma neodgovorno političko ponašanje“.

Ta organizacija pozvala je Ministarstvo vera da nepristrasno arbitrira između zavađenih frakcija islamske zajednice, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da prizna rezultate održanih izbora za Nacionalno vijeće bošnjačke nacionalne manjine i da sa njim sarađuje u domenu svojih nadležnosti.

CRCD je pozvao Savet Evrope i OEBS da reaguju povodom najnovijih dešavanja u Sandžaku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!