CRCD: Mićunovićeve izjave o crnogorskom jeziku su opasne

03 avg 2010

Ako se priznaje srpski jezik kao poseban, ista prava prema našem zakonodavstvu pripadaju i crnogorskom jeziku. Ako je Srbija suverena, onda to mora biti i Crna Gora”, navodi se u saopštenju za javnost.

 

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina kritikovao je danas predsednika Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije Dragoljuba Mićunovića zbog njegovih izjava o crnogorskom jeziku i ocenio da su takve izjave “opasne”.

CRCD je ocenio da je Mićunović takvim izjavama naneo štetu odnosima Srbije i Crne Gore i povredio Ustav Srbije. Ta nevladina organizacija zatražila je da na takav istup reaguju nadležna ministarstva, zaštitnik građana i organi pokrajinske vlasti.

Mićunović je u intervjuu podgoričkim “Vijestima” od 1. avgusta rekao da crnogorski političari ne bi smeli da donose neracionalne odluke, kao što je stvaranje crnogorskog jezika. On je ocenio da da se od jednog jezika sada “nasilno” stvara nešto drugo, “kao da Crna Gora ne može biti država i bez toga da ima svoj jezik”.

CRCD je ocenio da takav istup Mićunovića može da ima negativne posledice po crnogorsku manjinu u Srbiji, čija prava su ugrožena takvim izjavama.
 
Ta organizacija je podsetila da prema svim međunarodnim standardima koje je Srbija prihvatila, svaka nacija i nacionalna manjina ima pravo da jezik naziva svojim imenom, i da razvija svoju kulturnu različitost. “Ako se priznaje srpski jezik kao poseban, ista prava prema našem zakonodavstvu pripadaju i crnogorskom jeziku. Ako je Srbija suverena, onda to mora biti i Crna Gora”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je nedopustivo da predstavnici organa vlasti iz Srbije iskazuju “paternalistički odnos” prema nezavisnim suverenim državama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!