CPJ: Rekordan broj novinara u zatvorima

14 dec 2017

Više od polovine uhapšeno je u Turskoj, Kini i Egiptu

Broj novinara koji se nalaze u zatvorima širom sveta dostigao je „crni rekord“ u 2017. godini, a većina njih suočava se sa optužbama za rad protiv države, navedeno je godišnjem izveštaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ navodi da se 262 novinara nalaze u zatvorima, od kojih je 194 odnosno 74 odsto, optuženo za rad protiv države, a više od polovine uhapšeno je u Turskoj, Kini i Egiptu.

„Drugu godinu zaredom broj novinara koji se nalaze u zatvoru dostigao je istorijski rekord, a SAD i druge zapadne sile nisu uspele da izvrše pritisak na države u kojima je najviše pritvorenika Tursku, Kinu i Egipat, da poboljšaju mračnu situaciju u kojoj se nalazi sloboda štampe“, piše u izveštaju CPJ sa sedištem u Njujorku.

Umesto da izoluju represivne države zbog, kako je navedeno, autoritarnog ponašanja, SAD su se opredelile za jačanje prijateljstva sa „moćnicima“ poput predsednika Turske i Kine, Redžepa Tajipa Erdogana i Sija Djinpinga, piše u saopštenju CPJ.

Istovremeno, nacionalistička retorika američkog predsednika Donalda Trampa, njegova usredsredjenost na islamski ekstremizam i komentara da kritički mediji šire „lažne vesti“ doprinose „jačanju okvira za optužbe i tužbe koje omogućavaju takvim liderima“ da donose odluke o pritvaranju novinara, ocenjuje Komitet za zaštitu novinara.

CPJ ističe da se ove godine u zatvorima širom sveta nalazi 262 novinara, dok je to prošle godine, koja je takodje bila rekordna, bio slučaj sa 259 novinara.

Od ukupnog broja uhapšenih žurnalista u svetu lokalni novinari čine 97 odsto, u osam odsto slučajeva u pitanju su žene, a „frilenseri“ 29 odsto.

Kako je navedeno, 51 odsto, odnosno 134 od 262 pritvorena novinara nalazi se u zatvorima u Turskoj, Kini i Egiptu.

Uprkos puštanju pojedinih novinara na slobodu u 2017. godini, Turska drugu godinu zaredom prednjači kada je u pitanju broj pritvorenih novinara sa 73 novinara iza rešetaka, dok je prošle godine to bio slučaj sa 81, a većina njih optužena je za protivdržavnu delatnost.

CPJ navodi da su turske vlasti u pojedinim slučajevima pokazale brutalne taktike cenzure, ocenjujući da Vlada Turske „plaća malu cenu“ za represiju.

U Kini je broj pritvorenih novinara povećan sa prošlogodišnjih 38 na 41 u 2017. godini, navedeno je u izveštaju.

Ističe se da se 12 od ukupno 20 pritvorenih novinara u Egiptu nalazi u zatvorima bez sudske presude, a da je polovina u lošem zdravstvenom stanju.

U godišnjem izveštaju CPJ obuhvaćeni su samo novinari za koje je potvrdjeno da se nalaze u zatvorima zbog svog rada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!