Čovek koji nije dobio Nobelovu nagradu

06 okt 2011

Srbija se na trenutak zagrcnula od sreće, ali džabe. Otac nacije i "modernog" srpskog nacionalšovinizma Dobrica Ćosić nije dobio Nobelovu nagradu za književnost

Danas su srbijanskim medijima prohujale vesti da je novi dobitnik Nobelove nagrade za književnost – Dobrica Ćosić. Veliki deo Srbije bio je oduševljen, a onaj drugi, manji – zgranut. Ipak, to je bila samo šala grupe web-aktivista, koji su napravili lažni portal Nobelovog komiteta i objavili vest na koju su, osim nesrećnih domaćih medija, naseli i neki strani.

Prenosimo saopštenje organizatora ove akcije:

Mi smo grupa neplaćenih, samoorganizovanih web aktivista.

Cilj naše akcije je da skrenemo pažnju srpske javnosti na opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića, koji je i ove godine, u domaćoj javnosti, pominjan kao ozbiljan kandidat za Nobelovu nagradu.

Dobrica Ćosić je autor, javna i politička ličnost, koja deluje decenijama, uvek pri samom vrhu vlasti i najbližim krugovima moći, od Komunističke Partije bivše SFR Jugoslavije, preko inspiratora manifesta srpskog nacionalizma – zloglasnog Memoranduma SANU, zatim na položaju Miloševićevog predsednika ratne SR Jugoslavije, do današnje bliskosti namračnijim i najopasnijim pseudodemokratskim krugovima u Srbiji novog veka.

Domen ovog očigledno lažnog sajta registrovali smo 5. oktobra 2011. godine, kao simbolično podsećanje na dan kada je naša zemlja propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet. Srbija se danas ponovo okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju. Verujemo da su misli i političko delovanje Dobrice Ćosića duboko isprepletene sa tim opasnim sistemom vrednosti, koji ne prestaje da nam preti.

Takođe verujemo da strahovite posledice višedecenijskog političkog, literarnog i javnog delovanja Dobrice Ćosića njegova zemlja i čitav region osećaju snažno i danas.

Dobrica Ćosić nije dobitnik Nobelove nagrade, iako su srpska javnost, pa i on sam, u to verovali punih petnaest minuta.

Od te činjenice nam je ipak malo lakše.

Odlomak iz poeme Danila Kiša, posvećene Dobrici Ćosiću, „Pesnik revolucije na predsedničkom brodu“:

Što se tiče Vaše osobne lektire,
Nek vas nije briga,
Na lađi postoji knjižnica
Sa mnogo knjiga

Iz svih mogućih oblasti:
Ljepa književnost, slikarstvo,
Geografija, istorije revolucija,
Pjesmarice, marksističke stvari
Nastanak narodne vlasti
Kuvari.

Tu su, naravno, i vaše knjige
Podvučene raznim bojama
Crvenom, plavom, zelenom
(već prema
Utvrđenom kodu)

Tako da kad ih uzme u ruke
Može steći o njima objektivnu sliku
Bez po muke,
Onako u mimohodu.

Mišljenja sam da Mu vaše knjige
Nisu zadavale odveć velike brige
Primite moja čestitanja

Imate li još kakovih pitanja?

Podelite ovu stranicu!