- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čorba (DSVM): Već dugo nije reč o nekoliko bitangi

Novi predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) Bela Čorba izjavio je da se problem međunacionalnih incidenata ne može svesti na problem pogoršane javne bezbednosti u Vojvodini.

„U dubini te pojave krije se potencijalno mnogo više i društveno opasnog eksploziva. Zapravo, odvija se proces gubljenja mađarskog prostora, jednako na demografskom, ekonomskom, kulturnom i političkom polju“, rekao je Čorba za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Ocenio je da tome „planski pripomažu“ ekstremističke snage sa svojim poznatim akcijama, a organi gonjenja stalno primenjuju „dvostruka merila, povećavajući time samopouzdanje srpskih ekstremista jer znaju da imaju državu iza sebe“.

„Ja u Temerinu polako više jedva da imam takvih mađarskih poznanika – među njima i poznatih intelektualaca – čijim mladima ili sinovima u tinejdžerskim godinama, nakon primene poznatih provokativnih metoda, nije zaprećeno. Već dugo ovde nije reč o uzajamnom izgredništvu par ‘bitangi'“, kazao je Čorba.

Bela Čorba izabran je u februaru za predsednika DSVM, umesto Andraša Agoštona, koji je odlučio da se povuče sa te funkcije.

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!