Čomić: Nikolić da prepozna igrokaz i ne potpiše zakon

04 Jan 2016

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je zakon za Vojvodinu i o Vojvodini

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da poslanici te stranke nemaju informaciju o tome da li je predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu.

Ona je za RTV izjavila da rok za donošenje ukaza, odnosno odluku predsednika da ne potpiše zakon ističe u sredu, 6. januara.

Čomić, koja je ujedno i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije, je objasnila da je ukaz predsednika države neophodan za objavljivanje zakona u Službenom glasniku i njegovo stupanje na snagu.

“Mi se nadamo još uvek da će predsednik odbiti da potpiše neustavan zakon, koji uvodi nejednakosti i koji je na direktnu štetu dosadašnjim korisnicima poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, pre svega”, kazala je Čomić.

Ona je ocenila i da je zakon o poljoprivrednom zemljištu “zakon za Vojvodinu i o Vojvodini, šta god ko pričao”.

Poslanica DS je dodala i da, s obzirom da je zakon u toku rasprave pretrpeo velike izmene, postoji mogućnost da predsednik Srbije svoj potpis opravda time što je došlo do izmena prvobitnog teksta zakona.

“Dakle, sada može više pravnih lica da dobije zemlju u zakup, što ne znači ama baš ništa, rok za otplatu zemljišta je sa pet pomeren na deset godina, što takođe ne znači ništa. Radi se o svojevrsnom igrokazu sa odredbama zakona i očekujemo da će predsednik to prepoznati”, ocenila je Čomić.

Ona je dodala i da, ukoliko Tomislav Nikolić potpiše ukaz, DS će tražiti ocenu ustavnosti o, kako je kazala, očigledno neustavnim odredbama ovog zakona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!