Čiji grad?: Sutra nov protest zbog rušenja u fantomkama

24 May 2016

Dok oni privatizuju gradove, mi ih branimo na ulici

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je danas građane na protest i šetnju protiv bahatih nasilnika na vlasti.

Kako se navodi u pozivu, protest “Čiji grad?” biće održan u sredu u 18 časova ispred Skupštine grada Beograda.

“Mesec dana kasnije vlast ne saopštava i zataškava ko je odgovoran za rušenje pod maskama. Mesec dana kasnije, mi kažemo ni dana više! Tražimo ostavke, tražimo odgovornost, zahtevamo pravo na grad!”, poručili su organizatori.

U najavi se podseća da su građani na prošlom protestu pokazali da “nas ima” i, što je još važnije, “sve nas” je više.

“Pokazali smo da se ne bojimo maskiranih nasilnika i njihovih naredbodavaca, i zatražili smo njihovu odgovornost i ostavke! U nadi da ćemo se povući, da će otpor splasnuti, a njihovo zastrašivanje nas ućutkati, poručuju nam u svom bahatom maniru da je sve u redu sa noćnim rušenjem, lišavanjem slobode i nereagovanjem policije na pozive u pomoć građana. Još jednom su pokazali da ne polažu račune građanima, već isključivo partijskoj strukturi i ušemljenim investitorima”, istakli su iz Inicijative.

Organizatori su poručili i da, dok je tako, naše je da se suprotstavimo!

“Dok oni ćute i lažu, mi moramo glasno da kažemo istinu! Dok oni privatizuju gradove, mi ih branimo na ulici! Suprostavimo se nasilju dok ne bude kasno! Pokažimo da se ne plašimo!”, dodaje se u najavi.

Nakon protesta zakazana je šetnja do zgrade RTS-a. A u najavi se objašnjava da je ta šetnja posvećena novinarima koji se bore za dostojanstvo svoje
profesije.

“Onima koji postavljaju prava pitanja, onima koji su zbog istine ugroženi u svojim redakcijama i životima. Slobodni mediji su osnova svakog demokratskog društva. Veličina laži odgovara i količini kontrole koju režim zahteva. U Srbiji to ima epske razmere jer se ovako velika laž dugo nije poturala kao istina. Zato želimo da pružimo podršku onima koji je demaskiraju”, poručili su organizatori.

(Autonomija)