Češki u vojvođanskim školama

21 okt 2011

Od ove školske godine đaci u Kruščici u opštini Bela Crkva imaju češki jezik kao izborni predmet

U osnovnoj školi „Sava Munćan” u Kruščici od ove školske godine učenici će moći, kao izborni predmet, da pohađaju predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture.

U okviru Strategije Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Odbor za obrazovanje predvideo je uvođenje tog predmeta i utvrdio vaspitno– obrazovne ustanove od posebnog značaja za obrazovanje češke nacionalne manjine.

Uvođenje češkog u nastavu u prvi razred osnovne škole bilo je planirano za početak ove školske godine, pa je preduzet niz mera kako bi predlog nastavnog plana i programa za ovaj predmet bio na vreme dostavljen Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Pedagoškom zavodu Vojvodine, Ministarstvu prosvete i nauke i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Sve pomenute institucije dale su pozitivno mišljenje, a Nacionalni prosvetni savet usvojio je nastavni program za izborni predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture za prvi razred prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Plan i program je predstavljen na svečanosti u osnovnoj školi „Sava Munćan” u Kruščici, kojoj su, pored roditelja i učenika koji će pohađati ovaj predmet, prisustvovali predsednik opštine Bela Crkva Željko Crnogorac, predsednik Skupštine opštine Šiman Irović, predsednik Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Štefan Klepaček, članovi Izvršnog odbora Saveta, članovi Odbora za obrazovanje Saveta i direktori belocrkvanskih osnovnih škola za koje je utvrđeno da su od posebnog značaja za obrazovanje češke nacionalne manjine.

Nakon prezentacije učenicima prvog razreda su uručeni prigodni pokloni, a školi je za potrebe realizacije nastavnog programa obezbeđen računar. Nastavu i druge oblike obrazovno vaspitnog rada izvodiće sa učenicima diplomirani filolog češkog jezika i književnosti Marija Hošić

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!