CEPRIS: Gradonačelnik Novog Sada grubo krši pretpostavku nevinosti i zastrašuje sud

27 dec 2017

"Zabrinjava omalovažavanje suda i sudija, to je primer ugrožavanja nezavisnosti suda"

Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) ocenio je danas da je izjava gradonačelnika Novog Sada i funkcionera SNS-a Miloša Vučevića povodom presude Višeg suda kojom je bivši ministar privrede Predrag Bubalo oslobođen u slučaju Luke Beograd, „zabrinjavajući primer ugrožavanja nezavisnosti suda“.

CEPRIS je naveo da se u izjavi gradonačelnika Novog Sada „grubo krši pretpostavka nevinosti i zastrašuje sud, jer se sudije terete za bezakonje i potkupljenost, a optuženi nazivaju najvećim i dokazanim lopovima čija je krivica očigledna“.

„Jednako zabrinjava omalovažavanje suda i sudija opaskama da nisu dostojni poštovanja, da ne služe Ustavu i pravnom poretku Srbije i da im presude pišu oni koji im ‘pune džepove’. Efekte izjave ne umanjuje ograda autora da je daje u svojstvu običnog građanina, a ne javnog funkcionera“, navodi se u saopštenju CEPRIS-a.

Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u utorak pred Višim sudom u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd.

Prvostepenom presudom i ostalih sedam optuženih je oslobođeno optužbi za zloupotrebu službenog položzaja i zloupotrebu odgovornog lica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!