Centar za praktičnu politiku: Civilno društvo da odbije učešće u unutrašnjem dijalogu

22 mar 2018

"Nemoguće je voditi javni dijalog uz strogo kontrolisane medije i atmosferu u kojoj se svi koji misle drugačije od vlasti proglašavaju za neprijatelje i izdajnike"

Centar za praktičnu politiku pozvao je danas sve organizacije civilnog društva da odbiju učešće u unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer za te razgovore nema preduslova – nisu poznati tema i cilj procesa a ne postoji ni sloboda medija i kultura dijaloga.

„Da bi dijalog ispunio svrhu i da bi se uopšte nazvao tim imenom, moraju se uspostaviti osnovni preduslovi – slobodni mediji i kultura dijaloga u društvu. Nemoguće je voditi javni dijalog uz strogo kontrolisane medije i atmosferu u kojoj se svi koji misle drugačije od trenutne vlasti proglašavaju za neprijatelje i izdajnike“, navodi se u saopštenju Centra.

Centar dodaje da dijalog takođe mora sadržati temu, mora se znati o čemu se tačno razgovara i šta je cilj celog procesa.

„Dijalog o važnom državnom i društvenom pitanju Kosova i srpsko-albanskim odnosima neophodan je društvu u Srbiji“, ocenjuje Centar i dodaje da dijalog koji se organizuje na inicijativu Vučića ne ispunjava nijednu od ovih pretpostavki i nema nikakvog osnova da se uopšte smatra dijalogom.

Centar takođe ocenjuje da nijedan od dosadašnjih sastanaka nije izazvao nikakvu pažnju javnosti, niti otvorio debatu o teškim odlukama koja stoje pred Srbijom

„U pitanju je nekoliko zatvorenih okruglih stolova gde se neki ljudi, odabrani po nepoznatim kriterijumima, sastaju sa funkcionerima vlasti. Ne postoje teme za dijalog, nema pisanih zaključaka niti preporuka, nije jasno šta je cilj i šta bi trebalo da budu rezultati, a mediji o sastancima izveštavaju vrlo šturo“, ocenio je Centar koji je podsetio da je civilno društvo decenijama radilo na pomirenju dva naroda.

Centar je u saopštenju ocenio da su vlasti u Srbiji umesto normalizacije neprestano forsiraju govor mržnje, politiku neprijateljstva, pravdaju svaki svoj potez ucenama i pritiscima sa Zapada.

„Ovakva situacija, bez obzira na sve što će Vučić i Vlada Srbije potpisati, produžiće krizu na Balkanu i dodatno produbiti latentni sukob dva naroda koji se u svakom trenutku može aktivirati u zavisnosti od međunarodnih okolnosti“, navodi se u saopštenju.

Nema nijednog razloga da civilno društvo, nakon svega što je uradilo za normalizaciju odnosa Srba i Albanaca, sada pristane da bude deo farse i statista u nedemokratskom i netransparentnom procesu namenjenom isključivo međunarodnoj zajednici.

Centar za praktičnu politiku, kao organizacija koja se godinama bavi Kosovom i koja je inicirala i vodila Radnu grupu Konventa za pogavlje 35, nastaviće i dalje da zagovara punu normalizaciju odnosa sa Kosovom

Vučić je najavio da će 31. marta imati razgovor sa nevladinim sektorom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!