Čedomir Vasić dobitnik nagrade Sava Šumanović

20 apr 2015

Vasić se bavi sudbinom srpskog društva, kako iz istorijskog aspekta, tako i iz pozicije angažovanog aktera aktuelnog trenutka sveta i umetnosti.

Slikar iz Beograda Čedomir Vasić ovogodišnji je dobitnik nagrade za likovnu umetnost “Sava Šumanović”, saopštila je danas novosadska galerija “Bel art”.

Njemu će nagrada biti uručena sutra u Master centru Novosadskog sajma, u okviru Međunarodne izložbe umetnosti “Art ekspo” (Expo).

Čedomir Vasić je rođen 1948. u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a kao stipendista Fulbrajtovog programa na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari i Los Anđelesu studirao je video i kompjutersku umetnost.

Bio je profesor slikanja i crtanja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu a likovnu kulturu je predavao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na Univerzitetu umetnosti u Beogradu bio je rektor od 2004 do 2009. godine.

Delovao je u u oblasti konceptualne novomedijske umetnosti, u neoekspresionističkim i citatnim ostvarenjima, u ambijentalnim i multimedijalnim postavkama, a danas se bavi sudbinom srpskog društva, kako iz istorijskog aspekta, tako i iz pozicije angažovanog aktera aktuelnog trenutka sveta i umetnosti.

Članovi ovogodišnjeg žirija za dodelu nagrade „Sava Šumanović“ su Vesna Latinović, Lazar Marković i Sava Stepanov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!