Čanak: Zakon je veliki korak za demokratiju u Srbiji

01 May 2009

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izrazio je zadovoljstvo što je Skupština Srbije usvojil…

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izrazio je zadovoljstvo što je Skupština Srbije usvojila Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.
U intervjuu za sutrašnji “Dnevnik” Čanak je rekao da za njega posebno zadovoljstvo predstavlja i to što je parlament nakon tri godine prvi put usvojio jedan propis koji je inicirala grupa poslanika, u ovom slučaju poslanici LSV-a.
“To je veliki korak za demokratiju i veliki korak za evropeizaciju Srbije. Iako jedan od predlagača, nisam uzimao učešće u diskusiji upravo zbog toga da ne bih dovodio ceo zakon u pitanje iz ličnih animoziteta koji postoje prema meni”, rekao je Čanak.
Ocenio je da oni koji ne mogu da se pomire s činjenicom da je organizacija Obraz klerofašistička, a da je Krv i čast fašistička organizacija, te da postoje desetine drugih neformalnih grupacija koje su deo internacionalnih nacističkih mreža, kao što je Nacionalni stroj, zamenjuju teze tvrdeći da Srbija nije fašistička zemlja i da joj ne treba ni zakon protiv nacizma i fašizma.
“Strašno me zanima zašto su onda u Ustav unosili da je zabranjeno kloniranje ljudi, kada to još nije urađeno, bar ne na tlu Evrope. Dakle ne radi se baš uvak samo o stvarima koje se rade i postoje nego i o onima koje predstavljaju pretnju”, objasnio je Čanak.
Prema njegovim rečima, po usvajanju zakona u Srbiji građani više neće morati da trpe vandalizovanje zgrada kukastim krstovima, a da policija ne zna kako da to sankcioniše osim kao ruženje fasada.
“Svi znamo da to nije to. Svako ko poziva na progon nacionalne, verske zajednice ili crkve, po sili zakona će biti gonjen. To su stvari koje se, kako neki kažu, mogu podvesti pod onaj deo priče o zabrani raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, ali u suštini imamo situaciju u kojoj Srbija nije fašistička, ali je zemlja u kojoj postoje fašističke organizacije”, rekao je Čanak.
Lider LSV-a je izneo i mišljenje da se protiv tih fašističkih organizacija treba boriti dok su marginalne, a ne kada postanu dominantne, jer tada to više neće biti moguće.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!