Čanak: Vučićevo sedenje na dve stolice je nemoralno, štetno i neodrživo

18 mar 2017

"Srbija ne sme da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama”

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kritikovao je danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da se Srbija neće opredeljivati između Rusije i Zapada i da nikada neće uvesti sankciji Rusiji i ocenio da je reč o “sedenju na dve stolice” koje je “nemoralno, štetno i neodrživo”.

“Poruka predsedničkog kandidata vlasti, ali i opozicije, svodi se na stav da Srbija ne treba da se opredeljuje između Evropske unije i Rusije. To je loša poruka koja se šalje biračima, ali i poguban stav koji o Srbiji ide u svet. Pokušaji naprednjačke vlasti, u čemu ih prate i opozicioni predsednički kandidati, da sedi na dve stolice, su nemoralni i na duži rok apsolutno neodrživi i veoma štetni”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Srbija ima obavezu da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, jer je to uslov za sve i nemoguće ga je zaobići, ako se želi ulazak u Uniju.

“Srbija ne može da ima jednaku distancu prema EU i Rusiji, jer želi da uđe u zajednicu evropskih naroda, a ne da postane ruska gubernija. Ako Srbija istinski želi da gradi demokratsko i otvoreno društvo, pravnu državu i vladavinu prava, ona mora da bude bliža EU gde su ti ideali, ipak, mogući i ostvarivi. A ne da teži Rusiji kao najkorumpiranijoj državi na svetu i zemlji gde se kritički novinari i opozicioni lideri nekažnjeno ubijaju po ulicama”, naveo je Čanak.

Optužio je vlast u Srbiji da manipuliše o razlozima zbog kojih su uvedene sankcije Rusiji.

“Rusija je izvršila agresiju na suverenu teritoriju međunarodno priznate Ukrajine – države čiji je teritorijalni integritet sama Moskva garantovala. U tim ratovima stradale su i još stradaju hiljade ljudi”, naveo je Čanak.

Ocenio je da će štete koje će Srbija imati zbog pokušaja da sedi na dve stolice biti višestruke: političke, ekonomske, razvojne, demokrtske.

“Pozivamo i vlast i sve druge predsedničke kandidate da pokažu malo hrabrosti i prestanu da izigravaju poslušnike i lakeje korupmiranog, agresivnog i izolovanog režima u Kremlju i jasno se opredele za EU i vrednosti koje ona predstavlja”, poručio je Čanak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!