Čanak: Vojvodina je bila prva žrtva Miloševićeve zločinačke politike

19 Sep 2017

"Milošević je pre 30 godina svoj krvavi pir i svoju politiku nasilja i razbijanja Jugoslavije počeo upravo gaženjem vojvođanske autonomije"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podsetio je danas da je pre 30 godina vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević i dodao da je Vojvodina bila prva žrtva Miloševićeve “pogubne i zločinačke politike”.

“Nakon što se ustoličio na vlasti u Beogradu, za manje od godinu dana, Milošević je svoj krvavi pir i svoju politiku nasilja i razbijanja Jugoslavije počeo upravo gaženjem vojvođanske autonomije. Zbog toga s pravom tvrdimo da je Vojvodina bila prva žrtva pogubne i zločinačke politike koja je odnela pobedu pre 30 godina na Osmoj sednici”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da LSV neće pristati i neće se pomiriti sa tim da nasilje koje je pobedilo pre tri decenije može biti trajna karakteristika našeg društva i poručio da će se ta stranka i dalje boriti protiv nasilja i svih posledica koje su iz njega proizašle.

Ovog vikenda, 23. i 24. septembra, navršava se 30 godina od kako je u unutarpartijskom obračunu u Savezu komunista Srbije pobedio Slobodan Milošević.

Čanak je ocenio da je to bio početak razaranja Jugoslavije i rušenja svih civilizacijskih standarda koje je tadašnje jugoslovensko društvo dostiglo.

“Pobedom dogmatske i konzervativne struje u Savezu komunista Srbije, koju je predvodio Slobodan Milošević, nad predstavnicima liberalnije orijentacije koju je reprezentovao Ivan Stambolić, široko je otvoren put za prodor nacionalizma u Srbiji. Nacionalistička ideologija već je bila prisutna u tadašnjem društvu, Memorandum SANU je potpalio fitilj koji će Miloševićevim političkim trijumfom eksplodirati u najveću evropsku krizu od kraja Drugog svetskog rata”, naveo je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!