Čanak: Ustav doneo nepravdu

13 sep 2014

LSV je danas organizovala defile hiljadu zastava Vojvodine

Sada je već svakome jasno da se mora doneti novi Ustav i da u tom Ustavu Vojvodina mora dobiti svoje zasluženo mesto, po najvišim evropskim standardima i mesto koje su generacije pre nas za Vojvodinu izborile, poručio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

Čanak je sa defilea 1.000 zastava Vojvodine koji je danas organizovan u Žablju istakao da Vojvodina u Ustavu mora biti priznata kao autonomna, građanska, slobodna i prosparitetna.

Lider LSV je podsetio da su pre osam godina Vojislav Koštunica i njegovi saučesnici doneli Ustav za koji je Liga upozoravala da će doneti zlo i nepravdu, i sve ono što je i doneo.

Podsetio je i da je tadašnji  predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš pozvao Vojvođane da ne glasaju za taj Ustav i da su se oni tome odazvali, zbog čega Ustav nije prošao u Vojvodini, iako ga Vojvođani, kako je rekao, kao pošteni građani poštuju.

„Od sutra počinjemo talase akcija kojima ćemo govoriti o Vojvodini, kojima ćemo govoriti o neophodnosti promene Ustava Srbije“, rekao je Čanak.

Predsednik LSV je upitao one „koji se prave da bi hteli da ispune Ligine programske ciljeve“ šta rade  u drugim strankama.

Defile LSV Zabalj 1„Šta radite na drugim mestima, a niste sada ovde sa vojvođanskom zastavom u ruci? Pitam šta radite, osim da ometate da sve ono za šta se Liga zalaže 24 godine koliko postoji? Onemogućite, sprečite, opstruirate, da predlažete stvari samo zato da bi mogli da ih se odreknete“, upitao je Čanak.

Lider LSV je ocenio i da Srbija, ako misli da izađe iz ponora u kome se nalazi, mora da se suoči sama sa sobom i da obešteti Vojvodinu za sve ono što joj je učinjeno u proteklom periodu.

Na današnjem defileu hiljadu zastava Vojvodine Čanak je podsetio da je pre deset godina Skupština AP Vojvodine donela odluku o vojvođanskoj zastavi, te da su ta zastava, kao i grb usvojen dve godine ranije, postali simboli građanske i slobodne Vojvodine.

On je dodao da Srbija tih deset godina krši sopstveni Ustav.

„Pre deset godina uspeli smo da čvrsto u ruku uzmemo i visoko podignemo ovu zastavu koja znači ravnopravnost svih koji žive u Vojvodini, koja znači slobodu, koja znači autonomiju. Deset godina ne možemo da se izborimo da se ispoštuje ta zastava. Deset godina ne možemo da se izborimo da Srbija poštuje svoj rođeni Ustav“, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!