Čanak uputio pismo podrške Republikanskoj levici Katalonije

25 mar 2018

"Glasna tišina koja se čuje iz evropskih institucija kao i od strane njenih lidera, podseća nas na mračna vremena naše istorije u predvečerje raspada Jugoslavije sa početka 90-ih godina”

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uputio je pismo podrške Republikanskoj levici Katalonije (Esquerra Republicana de Catalunya – ERC) i njenim članovima koji su napustili Španiju jer je Vrhovni sud te zemlje izdao naloge za njihovo hapšenje zbog pokušaja proglasenja nezavisnosti Katalonije.

“Želimo da izrazimo našu duboku zabrinutost u povodu nedavne odluke španskog Vrhovnog suda da optuži 13 katalonskih lidera. Užasnuti smo činjenicom da je narod Katalonije sprečen u nastojanju da ostvari svoja demokratska prava u Evropi u dvadeset prvom veku”, naveo je Čanak u pismu.

Prema njegovim rečima, egzil Marte Rovire, generalne sekretarke ERC-a, samo je još jedan primer “lične žrtve” koja se podnosi iz razloga što centralne vlasti u Madridu “odbijaju da poštuju političku realnost, legalnost i pravo na sudski proceš”.

“Sami temelji Evropske unije, kao što su demokratija i poštovanje ljudskih prava, u ovom slučaju su brutalno zanemareni, u očiglednom pokušaju da se ispolitizovanim sudskim odlukama podrije politički proces u Parlamentu Katalonije. Glasna tišina koja se čuje iz evropskih institucija kao i od strane njenih lidera, podseća nas na mračna vremena naše istorije u predvečerje raspada Jugoslavije sa početka 90-ih godina”, rekao je Čanak.

On je u ime LSV-a izrazio punu podršku ERC-u i svim članovima te partije koji su “primorani da napuste svoje domove iz razloga sto ne dozvoljavaju da budu silom ućutkani”.

“Nastavićemo da radimo zajedno u okviru EFA-e (Evropske slobodarske asocijacije) kao naše bratske organizacije, u nadi da ćemo doneti slobodu i demokratiju svim narodima Evrope”, naveo je Nenad Čanak.

Vrhovni sud Španije izdao je juče evropske i međunarodne naloge za hapšenje šest katalonskih vođa koji se zalažu za nezavisnost te španske pokrajine, među kojima je i bivši predsednik vlade Karles Pućdemon.

On je takođe izdao nalog za hapšenje Marte Rovire koja danas nije odgovorila na poziv sudije i koja se, prema španskim medijima, nalazi u Švajcarskoj.

Vrhovni sud Španije podigao je prethodno optužnice protiv 13 katalonskih političara za pobunu zbog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije. Za njih pet je određen zatvor.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predviđena kazna do 30 godina zatvora.

Hiljade demonstranata izašle su sinoć na ulice u gradovima širom Katalonije posle odluke španskog suda.

U Barseloni 24 demonstranta su lakše povređena u okršajima sa policijom, prema službi za hitnu pomoć.

Demonstranti u Barseloni su palili slike kralja Felipea VI, što je prekršaj u Španiji, i sudije, koji je podigao optužnice. Oni su nosili katalonske zastave i transparente na kojima se traži oslobađanje političkih zatvorenika.

Katalonska televizija je prenela snimke okupljenih demonstranata u drugim gradovima u regionu kao što su Vik i Taragon.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!