Čanak uputio otvoreno pismo Korhecu: Ispraviti nepravdu prema Vojvodini

11 Jan 2017

"Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine je signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom dok to ne ispravi"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uputio je danas otvoreno pismo Tamašu Korhecu, novoizabranom sudiji Ustavnog suda, u kojem ga poziva da pokrene postupanje po podnetoj inicijativi te stranke za ocenu ustavnosti zakona na osnovu kojih je zakinut budžet AP Vojvodine, a “kako bi se otklonilo ne samo urušavanje finansiranja položaja Vojvodine, već i urušavanje ugleda institucije zadužene za zaštitu ustavnosti i zakonitosti”.

U otvorenom pismu Čanak apeluje na Korheca da, budući da i sam dolazi iz Vojvodine, ima razumevanja za pitanja povređivanja Ustavom zagarantovanog prava pokrajine na prihode onako kako je Ustavom utvrđeno.

“Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine, daje signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom, sve dok ne ispravi tu nepravdu načinjenu AP Vojvodini”, ističe se u pismu.

Napominje se i da je prošlo godinu dana od podnošenja inicijative Ustavnom sudu Srbije o oceni ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije, te da je ova stranka uskraćena za odgovore i informaciju kada će Vojvodini biti vraćeno preko dve milijarde evra, koliko je uskraćeno nepoštovanjem Ustava u periodu od preko deset godina.

U pismu se podseća i da je inicijativom traženo mišljenje Ustavnog suda o dva važna zakona koji onemogućavaju neposredno sprovođenje odredbe Ustava Republike Srbije, a kojom se garantuje pravo Autonomne pokrajine Vojvodine na budžet u iznosu najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!