Čanak: Sudbina Bosne i Hercegovine odrediće sudbinu Balkana

08 Oct 2016

"Opasno igranje vatrom"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će sudbina Bosne i Hercegovine odrediti sudbinu celog Balkana, jer bi prekrajanje granica te države vodilo i promenama granica drugih država.

“Šta će biti kada krene prekrajanje granica? A do toga će doći u slučaju dezintegracije BiH. Jer ako može BiH, zašto ne i drugi”, rekao je Čanak za sarajevsku Fejs televiziju.

On je ocenio da referendum u Republici Srpskoj (RS) može da se posmatra kao “vojni manevri” i kao politička priprema za lokalne izbore, što je bilo “igranje vatrom”.

“Mislim da je to opasno igranje vatrom koje mora osuditi svako ko ima i traga razuma u sebi”, rekao je Čanak i upitao da li poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića da referendum u RS-u ne sme ostati mrtvo slovo na papiru znači da i u Vojvodini ili u Sandžaku može da se sprovodi referendum uprkos Ustavnom sudu Srbije.

Ocenio je da se time poziva na raspad pravnog sistema, posle čega je jedino pravo koje se sprovodi “pravo jačega, a pravo jačega se može ustanoviti jedino ratom”.

Čanak je za Nikolića rekao da je “četnički vojvoda sa Romanije i ratnohuškač”, koji se bavi samo time kako će humanitarna organizacija njegove žene da bude što bolje finasirana.

Prema njegovim rečima, destabilizacija BiH ide u prilog Rusiji, za koju je kazao da ulaže velika sredstva kako bi ruske snage pobedile u Crnoj Gori

“Geostrateški gledano, ako bi se Srbija, BiH i Crna Gora pretvorile u jedan kompleks nepotopivog ruskog nosača aviona i raketa, vi time delite EU na zapadni i istočni dio”, ocenio je Čanak.

Dodao je da je suštinsko pitanje da li će Srbija da se odupre težnjama da postane “ruska kolonija i provincija koja će služiti da se iz nje preti okruženju”.

Čanak je podsetio na aktuelne rasprave u Srbiji o tome da li da se odrekne imovine na Kosovu ili ne, rudnika Trepča i tome slično.

“Moje pitanje je da li se pregovara o imovini? Ako da, kako se zove kad se razgovara o imovini? Ako se zove deobni bilans, znači da si priznao da deliš sa nekim ko je ravnopravan, drugim rečima: priznao si Kosovo. A u Srbiji to nećete čuti zbog institucionalnih laži da je Kosovo Srbija, koje moraš ponavljati kao mantru”, naveo je Čanak i dodao da je Kosovo izgubljeno ratom.

Govoreći o situaciji u Vojvodini, Čanak je rekao da Novi Sad svake godine dobije više od 7.000 novih stanovnika, što insfrastrukturno ne može da izdrži, dok se drugi delovi Vojvodine prazne, pa nove kuće na selima koštaju manje od 10.000 evra, jer niko neće tu da živi.

“A neće, jer zbog centralizacije koja je napravljena u Srbiji sve što nije na koridoru Budimpešta-Novi Sad-Beograd-Niš, što nije tu usput, jednostavno vene. A to nije slučajnost”, ocenio je Čanak.

Naveo je da trećina Vojvodine nema kanalizaciju i da kanalizaciju imaju samo neki delovi Novog Sada.

“Dve trećine Vojvodine pije neispravnu vodu. U Pančevu čim skrenete s glavne ulice naiđete ili na tursku kaldrmu ili na zemljani put. Nema asfalta. Jer su regionalni putevi ostavljeni od strane režima u Beogradu. Ostavljeno je da to rade lokalne samouprave i pokrajina, ali nisu date pare, da bi se pokazalo da smo svi mi nespodsobni i da dok to država ne uradi, neće niko. Sve su upropastili i to je cela priča”, kazao je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!