Čanak: Srbiju podeliti na pet izbornih jedinica

01 mar 2015

Pozvao Vučića da se izjasni o tom predlogu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predlaže promenu izbornog sistema u Srbiji i uvođenje novog po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, kazao je lider te partije Nenad Čanak i pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni o tom predlogu.

Čanak je rekao Tanjugu da bi se takvom promenom izbornog sistema za Narodnu Skupštinu Republike Srbije sprečila majorizacija poslanika od strane poslanika iz velikih gradova, pretežno iz Beograda.

„LSV smatra da se i pre donošenja novog Ustava Republike Srbije mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije u Srbiji i u tom smislu već odavno smo tražili da se povede razgovor o promeni izbornog sistema u Srbiji“, rekao je Čanak.

Po njegovim rečima, tih pet izbornih jedinica bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Republike Srbije.

Lider LSV-a je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni u vezi sa pomenutim predlogom o promeni izbornog sistema.

„Vučića pozivam da bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se izmenom izbornog sistema istinski izborni sistem u Srbiji demokratizuje“, naglasio je Čanak.

Čanak je naglasio da bi takav izborni sistem sa pet izbornih jedinica i sa takvim rasporedom izbornih jedinica bio daleko značajniji za zastupanje svih građana Srbije u republičkom parlamentu bez obzira gde žive na njenoj teritoriji, nego što je to slučaj sa važećim sistemom.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!