Čanak: Srbija da ne rizikuje ugled zbog zločinca i kukavice

14 Sep 2017

"U ovoj zemlji se predugo izbegava suočavanje sa prošlošću i izmišljaju opravdanja za najgnusnije zločine"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da će, ukoliko Vlada Srbije pruži garancije za privremeno oslobađanje haškog optuženika Ratka Mladića, to biti izuzetno loš potez koji će naneti veliku štetu najpre odnosu sa Bosnom i Hercegovinom, a zatim i štetu na unutrašnje-političkom planu u Srbiji.

Zločini Ratka Mladića, najveći na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, naneli su ovoj zemlji ogromnu sramotu pred čitavim svetom, a njegovo kukakvičko skrivanje, niz drugih problema u odnosu sa međunarodnom zajednicom”, ocenio je Čanak u pisanoj izjavi.

Lider LSV poručio je da Srbija i njeni građani ne zaslužuju da se “njen krhki ugled u svetu rizikuje zbog zločinca i kukavice”.

“U ovoj zemlji se predugo izbegava suočavanje sa prošlošću i izmišljaju opravdanja za najgnusnije zločine. Ovaj potez Vlade Srbije, izuzetno bi ohrabrio ekstremne desničare i sve one koji koče ozdravljenje ovog društva i evropski put ove zemlje”, upozorio je Čanak.

Dodao je da zdravstveno stanje Ratka Mladića “nije i ne može biti opravdanje za njegovo oslobađanje”.

“Hiljade njegovih žrtava nemaju mogućnost da im se zdravstveno stanje popravi, a hiljadama članova njihovih porodica zdravstveno stanje bilo bi samo gore. Takva odluka Vlade bila bi nespojiva sa politikom jačanja saradnje sa BiH koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio u Sarajevu i vodi direktno stvaranju novih napetosti, njen rezultat bio bi pad u odnosima dve zemlje”, ocenio je Čanak.

Kako je dodao, bilo bi teško za očekivati da Sarajevo “razume da je Srbija prijatelj, da nije bauk i da treba zajednički da radimo na unapređenju trgovinske razmene”, ukoliko bi Vlada Srbije donela odluku o garanciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!