Čanak: Sprečiti skup podrške Mladiću, Srebrenicu uvrstiti u udžbenike

10 jula 2017

"Gruba uvreda žrtava genocida i veliki udarac pomirenju"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je Vladu Srbije da iskoristi svoj politički uticaj na Vladu Republike Srpske i izdejstvuje sprečavanje skupa podrške Ratku Mladiću u Banjaluci, zakazanom za 11. jul, godišnjicu srebreničkog genocida.

„Održavanje tog skupa nije samo gruba uvreda žrtava genocida u Srebrenici, nego i još jedan veliki udarac pomirenju, najpre u Bosni i Hercegovini, a zatim i čitavom regionu“, istakao je Čanak u saopštenju za javnost.

On je poručio da bi državni organi Srbije trebalo da izdejstvuju sprečavanje tog skupa, kao i da u narendom koraku poglavlje o tragediji u Srebrenici, najvećem zločinu posle Drugog svetskog rata, kao i Deklaraciju, koju je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 2010. godine, uvrste u udžbenike i nastavni program škola.

„To bi dalo neizmeran doprinos suočavanju sa prošlošću, pomirenju i jačanju dobrosusedske saradnje. Pomoglo bi mnogo više od ulaganja pet miliona evra u projekte u Srebrenicu“, ocenio je lider LSV.

Podsetio je da je njegova stranka i ranije zahtevala da se Srebrenica uvrsti u udžbenike, dodavši da od tog zahteva ne odustaju.

„Pre nego što je 2010. godine Narodna skupština usvojila Deklaraciju o Srebrenici, Liga je dva puta podnosila takve deklaracije. Prvu krajem juna 2005. godine u Skupštini Vojvodine, narednu u Skupštini Srbije marta 2007. godine, a zatim i jednu rezoluciju januara 2009. godine“, naveo je on.

Čanak je dodao da će delegacija LSV i ove godine, kao i svih prethodnih, 11. jula prisustvovati pomenu u Potočarima, kako bi odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici.

U saopštenju se napominje i da je funkcioner LSV Zoran Bošković 2003. godine bio prvi predstavnik neke političke stranke u Potočarima, te da je dve godine kasnije Bojan Kostreš, tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine, bio jedan od prvih državnih funkcionera iz Srbije koji je otišao u Srebrenicu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!