Čanak: SNS i SzS kleče pred Putinom, Srbiji potrebne EU alternative

"Srbiji je potrebna proevropska alternativa, i autoritarnoj vlasti i desničarskoj opoziciji

16. jan 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je danas vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) i opozicioni Savez za Srbiju (SzS) da “kleče” pred predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

“U Srbiji ni režim ni najveća opoziciona grupacija nisu razumeli ključnu evropsku poruku danas – nacionalizam je izdaja patriotizma! Širenjem nacionalizma i podilaženjem, pa čak i služenjem, interesima Rusije – radi se protiv interesa našeg društva i svakog našeg građanina. Srbiji je zbog toga potrebna proevropska alternativa, i autoritarnoj vlasti i desničarskoj opoziciji, a LSV to jeste”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

On je i SNS i SzS upitao da li će neko od njih smeti da pita Putina zbog čega gasovod „Južni tok“ nije realizovan, usled čega je Srbija pretrpela veliku materijalnu štetu, zatim da li će predstavnici vlasti ili opozicije smeti da ga pitaju zbog čega rusko državno preduzeće „Gasprom“ u Srbiji plaća najnižu rudnu rentu u Evropi, te zbog čega Rusija u Srbiji podržava ekstremnu desnicu i osuđene ratne zločince, poput lidera radikala Vojislava Šešelja.

“Najzad, da li će se naprednjački funkcioneri ili neko od predstavnika opozicione grupacije SzS usuditi da pita zbog čega Rusija opstruira ideju o rešavanju spora između Srbije i Kosova i zalaže se za takozvani zamrznuti konflikt, iako znamo da Srbija od toga ima najveće štete?”, naveo je Čanak.

Dodao je da LSV neće pristati na to da se mera patriotizma u Srbiji meri odanošću stranoj državi, “pa makar to bila i Rusija”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga