Čanak: Skupština i Vlada Srbije da se ograde od Nikolićeve izjave

26 May 2017

"Poruka predsednika Srbije je otvoreno podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je Narodnu skupštinu i Vladu Srbije da se što hitnije ograde od izjave predsednika Tomislava Nikolića da će “Srbija i Republika Srpska jednog dana biti isto”, kako bi pokazali jasno opredeljenje Srbije u pravcu poštovanja dobrosusedskih odnosa.

“Ova izjava je otvoreno podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine što je u suprotnosti sa zvaničnom politikom naše države”, napominje se u saopštenju lidera LSV, kojom je ta stranka osudila izjavu predsednika Srbije kojom se aludiralo na ujedinjenje Srbije i Republike Srpske, koja je entitet u susednoj Bosni i Hercegovini.

Čanak je istakao da je Srbija jedan od garanata poštovanja Dejtonskog sporazuma, a samim tim i teritorijalne celovitosti Bosne i Hercegovine, zbog čega, kako je upozorio, izjava Tomislava Nikolića ima još negativniji kontekst.

“Srbija mora biti faktor mira i stabilnosti u regionu, a izjave poput ove ne smeju našu državu predstaviti kao remetilački faktor”, poručio je predsednik LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!