Čanak: Ruska Federacija da kompenzuje gubitke Srbiji i Vojvodini

18 dec 2017

“Od 2009. do 2016. vojvođanske opštine u kojima se crpe nafta i gas, uskraćene su za više od 200 miliona dolara"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sastanak sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom iskoristi za to da pokrene temu revizije Energetskog sporazuma i obeštećenja Srbije, a pre svega Vojvodine.

“Srbija, a naročito Vojvodina, od Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom ima samo štete i krajnje je vreme da se pronađe način na koji će ta šteta biti nadoknađena”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da od Rusije treba tražiti obeštećenje Srbije i Vojvodine kroz izmenu Energetskog sporazuma kojim bi se ruska strana obavezala da u potpunosti, bespovratno, finansira izgadnju deonice Turskog toka kroz Srbiju, čija se vrednost procenjuje na 1,7 milijardi evra, ili da, ukoliko i ovaj projekat ne bude realizovan, sredstva u navedenom iznosu donira Srbiji na ime naknade za štetu nastalu dosadašnjom primenom Energetskog sporazuma.

“Ova sredstva bi prvenstveno bila namenjena Vojvodini čiji su građani po ovom osnovu pretrpeli najveću štetu, a o njihovoj upotrebi bi se odlučivalo posebnim zakonom”, predložio je Čanak.

Prema njegovim rečima, neophodno je i da se izmenom Energetskog sporazuma predvidi da Naftna industrija Srbije (NIS) rudnu rentu plaća u skladu sa važećim zakonskim propisima Srbije što iznosi sedam odsto, umesto sadašnjih tri odsto, koliko je utvrđeno Energetskim sporazumom i jednostranim tumačenjem njegove primene, koje je na štetu Srbije i Vojvodine.

“Takođe, Vojvodinu je potrebno obeštetiti kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine kroz učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Srbija ostvaruje sa svojih preostalih, sada već svega, 29 odsto vlasništva. Taj novac, moraju, najpre, videti građani u opštinama u kojima se crpe nafta i gas i koji zbog toga imaju samo štetu i neprijatnosti”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija i njena kompanija Gasprom su 2008. godine za svega 400 miliona evra kupili NIS čija je vrednost bila procenjena na 2,2 milijarde evra, sa domaćim rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra.

“Zauzvrat, obećana je izgradnja gasovoda Južni tok, koji je prema raznim najavama trebalo da od tranzita gasa godišnje u budžet Srbije sliva preko 200 miliona evra. Srbija je, pored svega, u projekat Južni tok investirala još 30 miliona evra kao garancije u zajedničkom preduzeću sa Gaspromom. Taj novac je potrošen, a pre tri godine Vladimir Putin i čelni ljudi Gasproma su saopštili da od Južnog toka nema ništa”, podsetio je Čanak.

Podsetio je i da Gasprom naftu i gas u Srbiji crpi po najnižoj rudnoj renti u Evropi od svega tri odsto, iako po Zakonu o rudarstvu iznosi sedam procenata.

“Od 2009. do 2016, Srbija, a pre svega vojvođanske opštine u kojima se crpe nafta i gas, na toj razlici su uskraćeni za više od 200 miliona dolara. Podsetimo, rudna renta u regionu iznosi deset, a u Ruskoj Federaciji i do 22 odsto. Krajnji je trenutak da se zaštite interesi naše države. Konekcija na Turski tok, kako bi sačuvala svoju energetsku stabinost, najmanje je što Srbija zaslužuje, za početak, i to ne kao bratski poklon, kako bi to neki hteli da predstave, nego kao kompenzaciju za sve gubitke koje je do sada imala u energetskom partnerstvu sa Ruskom Federacijom”, naveo je Čanak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!