Čanak: Poruke mržnje prema Crnoj Gori opasne i po  Srbiju

03 Nov 2018

"Medijskom kampanjom poslata poruka da se čitavo naše društvo identifikuje sa četvoricom ultradesničarskih i nacionalističkih intelektualca"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas na spuštanje tenzija i prestanak govora mržnje u medijima u Srbiji prema Crnoj Gori, a zbog odluka njenh institucija da, kako navode, “jednom broju nacionalističkih i ultradesničarskih javnih ličnosti ograniče pravo na ulazak u tu državu”.

“Sa žaljenjem konstatujemo da se u srpskim medijima nije čula druga strana i da nije postojala razlika između provladinih i opozicionih medija”, naveo je predsednik LSV Nenad Čanak u pisanoj izjavi.

On je poručio da LSV izražava protest jer je odluka državnih organa Crne Gore u Srbiji iskorišćena za još jedan talas anticrnogorske kampanje i uvreda protiv našeg južnog suseda.

Čanak je ukazao da su pomenute odluke pravo svake suverene države, te podsetio da je i Srbija nedavno zabranila ulazak poznatom intelektualcu i filozofu, Škeljzenu Malićiju.

“Podsećamo, takođe, da ni jedan medij u Srbiji nije ulazio u suštinu političkog i ideološkog delovanja kontroverznih javnih ličnosti kojima je ograničeno pravo na ulazak u Crnu Goru. Reč je o ličnostima koje u dužem vremenskom periodu zastupaju ekstremne stavove kojima se poziva na versku, rasnu i nacionalnu mržnju, negira crnogorski identitet i poziva na okupaciju i nestanak Crne Gore”, naveo je lider LSV.

Dodao je da je reč o “istim javnim ličnostima koje svoj politički i ideološki rad usmeravaju i protiv Vojvodine, negirajući njenu istoriju i pozivajući na ukidanje vojvođanske autonomije”.

“Kao najopasnije smatramo to što je medijskom kampanjom poslata poruka da se čitavo naše društvo identifikuje i solidariše sa četvoricom ultradesničarskih i nacionalističkih intelektualca koji su pretnja ne samo Crnoj Gori i drugim našim susedima, već i nama samima jer svoje pogubno delovanje vrše u Srbiji”, ocenio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!