Čanak pisao španskom ambasadoru: Hapšenja i suspenzija autonomije vode eskalaciji sukoba

19 Oct 2017

"Referendum je bio signal zvaničnom Madridu da se rešenje mora tražiti u dijalogu"

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uputio je pismo ambasadoru Kraljevine Španije u Beogradu Migelu Fuertesu Suaresu u kojem je izrazio zabrinutost zbog hapšenja lidera borbe za nezavisnost Katalonije, te odluke Madrida ds suspenduje autonomiju te regije.

“Uz najdublje poštovanje prema Kraljevini Španiji i svim njenim građanima, prema svemu što je ona činila i čini za Republiku Srbiju, kao i najdublje poštovanje prema Vama lično, moram da primetim da hapšenja nisu dobar način za rešenje ovog pitanja”, naveo je Čanak u pismu.

Dodao je da ta hapšenja, kao i nepotrebna primena sile nad glasačima na nedavno održanom referendumu, nanose veliku štetu i dodatno opterećuju odnose sa velikim brojem građana u toj pokrajini.

“To nije i ne može biti put ka trajnom rešenju pitanja koje opterećuje najpre Španiju, ali i Evropu uopšte. Bez namere da na bilo koji način govorim u prilog nezavisnosti Katalonije, mislim da bi sama spremnost stotina hiljada ljudi da izađu na referendum i ulice, kao i da se suoče sa strahom od primene fizičke sile, morala biti više nego jasan signal zvaničnom Madridu da se rešenje mora tražiti u dijalogu“, smatra Čanak.

Lider LSV u pismu je ukazao i da je Evropska unija za mnoge, a naročito za zemlje kandidate, veliki uzor, te da se sa pažnjom prate demokratski procesi i načini na koje se pristupa rešenju brojnih pitanja, upozorivši da upravo zbog toga iskreno strahuje “da bi način na koji se sada postupa, pre ili kasnije u Evropi mogao izazvati nova žarišta“.

“To bi morao biti dodatni podsticaj da se, koliko god se to činilo teško, pokušaju saslušati i razumeti stavovi i ideje koje zastupaju lideri pokreta za nezavisnost Katalonije i građani koje oni predstavljaju, te promisliti o razlozima koji ih na to podstiču”, ocenio je Čanak.

Komentarišući odluku Vlade Kraljevine Španije da aktivira član 155.Ustava te zemlje i na taj način suspenduje autonomiju Katalonije, lider LSV ocenio je da takva ekstremna mera nikako ne može pozitivno uticati na rešavanje krize u Kataloniji, već naprotiv, da će je još više produbiti, te da postoji i osnovan strah od eskalacije sukoba.

“Molim Vas da moj apel za mirno rešenje krize koja potresa Vašu, nama prijateljsku, zemlju prenesete nadležnim zvaničnicima u Madridu”, poručio je Čanak u pismu španskom ambasadoru.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!